Maastricht, de gezelligste stad van Nederland?

Gezellig kun je de meeste Nederlandse steden niet noemen. Te nieuw, te koud, te rechtlijnig. Maastricht heeft wel een gezellige binnenstad, oude straatjes en gebouwen, de levendigheid van een door de eeuwen heen organisch gegroeide gemeenschap. En coffeeshops natuurlijk.
 We hoeven er niet omheen te draaien: van de 1,2 miljoen bezoekers die Maastricht ieder jaar aandoen, komen er veel voor de wiet en de hasj die verkocht worden in het 20-tal coffeeshops. Voorlopig kun je ook als buitenlander nog altijd cannabis kopen, maximaal 5 gram. De bekendste coffeeshop is de Mississipi, een boot gelegen aan de Wilhelminakade. Hou je het liever klein en gezellig (op zijn Maastrichts), dan ga je naar Kosbor aan de Kleine Gracht. Bij Rastafarihouse Boni, aan de Stenenbrug, en Cool Runnings (Brusselsestraat) weerklinkt meestal reggae.

Enkele coffeeshops zullen in 2009 en 2010 verhuizen naar de rand van de stad, dichter bij de grenzen met België. Waar de controles ongetwijfeld zullen worden opgevoerd.

Drielandenregio

Vlamingen (via Limburg), Walen (via Luik), Nederlanders, Duitsers: allemaal voelen ze zich thuis in Maastricht, en dan hebben we het niet alleen over de blowers. De stad heeft weliswaar een rustige reputatie maar er is van alles te beleven.

De auto kunt u kwijt op één van de betaalparkings aan de rand van de stad, Vrijthof bijvoorbeeld. Ze liggen allemaal in de buurt van de bezienswaardigheden.

Altijd feest op het Vrijthof

In de zomer terrassen en concerten, in de winter een mooie Kerstmarkt. Op het Vrijthof heerst altijd een feestelijke sfeer. Aan de rand van het grootste plein van de stad vind je het Spaans Gouvernement, een zeer mooi gebouw uit de 16de eeuw. Filips II van Spanje heeft Willem de Zwijger er ooit huisarrest gegeven. Vandaag kun je er vooral meubels, schilderijen, porselein en andere antiquiteiten uit de 18de eeuw bewonderen.

De Sint-Servatiuskerk is een van de oudste monumenten van Nederland, waarvan de bouw al rond de 10de eeuw werd aangevat. Typisch Maasromaanse stijl. De kapel heeft een crypte met enkele graven en kostbaarheden.

De protestantse Sint-Janskerk verrast iedereen met haar rode toren van 70 meter hoog, die je ook kunt beklimmen.

Wandelen door de binnenstad

De Grote Staat (nee niet straat), een voetgangerszone met veel winkels, ligt dicht bij de dienst voor toerisme, Kleine Staat. Het Dinghuis is een oud justitiepaleis in gotische stijl. Je kunt er terecht voor folders, stadsgidsen en postkaartjes. Er zijn geleide wandelingen in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Ze duren ongeveer anderhalf uur en nemen u mee langs tal van religieuze gebouwen en gerenoveerde huizen.

De binnenstad is bijna volledig een voetgangerszone. Het is aangenaam struinen langs de verschillende boutiques, schoenwinkels, antiekzaakjes en warenhuizen. (Sta ook even stil bij de gevels uit de 17de en 18de eeuw in de Stokstraat.) Je kunt er trouwens prima zaakjes doen. De prijzen liggen in Nederland gevoelig lager dan in België.

Andere steegjes en pleintjes zijn gevuld met restaurants en cafés. Zeker bij goed weer zijn de beste plekjes hier snel bezet. Op het Onze Lieve Vrouw Plein bijvoorbeeld, met de Onze Lieve Vrouwbasiliek. Dit sombere gebouw bestond al voor de 10de eeuw en heeft twee crypten.

De Helpoort is opmerkelijk goed geconserveerd. Met haar twee ronde torens was de poort een onderdeel van de stadsmuren in de 13de eeuw, gebouwd in 1229. Niet ver hiervandaan loopt het riviertje de Jeker, een uitgelezen plekje om nog wat na te flaneren.

Op de Markt kunt u niet naast het gigantische Stadhuis kijkent. Het gebouw staat er al van in de 17de eeuw en huisvest een klokkentoren die zich nog steeds laat horen.

Verken de stad met een dubbeldekbus

Een Engelse dubbeldekker of een Amerikaanse schoolbus? Je kiest maar. Liever met de tram? Of met de fiets, zoals overal in Nederland fietsland? Je kunt in Maastricht zelfs een uitstapje maken op het water. De boten van Stiphout brengen je via de Maas tot in Luik.

Stadstram (tram & boot)

Tel. +31 (0)6 290 55 232

E-mail:

informatie@stadstram.com

Website:

www.stadstram.com

City Tour Maastricht

Webiste:

www.citytourmaastricht.nl
 

Stiphout Tours & Trips (boot & bus)

Tel. +31 (0)43 351 53 00

E-mail:

info@stiphout.nl

Website :

www.stiphout.nl

Onder de grond

Wie het graag ondergronds gaat zoeken, adviseren we een bezoek aan de grotten van de St. Pietersberg, een net van galerijen waar tot begin 20ste eeuw mergel werd gewonnen, een bouwmateriaal.

Ook de militaire bunkers van de stad bevinden zich onder de grond. Ze werden gebouwd tussen 1575 en 1825. Terug bovengronds gaat het naar Fort Sint Pieter, op de Pietersberg.

Slapen in een klooster

In Maastricht kan je op alle mogelijke manieren overnachten, van jeugdherberg tot luxehotel. De meest opmerkelijke plek van de stad is zonder twijfel het Kruisherenhotel, ooit een authentiek gotisch klooster, nu een vijfsterrenlogement. Een juweel op het gebied van renovatie en design.

Kruisherenhotel Maastricht

Algemene info

  • www.vvvmaastricht.nl
  • www.maastricht.nl
© Vivat.be 2020