Le Tréport, gelegen tussen de zee en steile rotskusten

Wanneer je Picardië verlaat via de kuststreek is Le Tréport het eerste stadje dat je zal tegenkomen. Gelegen aan de monding van de Bresle verdient deze Normandische haven zeker een bezoekje of een tussenstop op weg naar zuidelijkere streken. Bijvoorbeeld om kennis te maken met de lokale gastronomie. Deze stad beschikt ook in de zomer over een zekere charme, maar wordt in de winter omsluiert door een prachtig, mysterieus mistgordijn.


Le Tréport is in de eerste plaats een havenstad met een haven voor vissers, de handel en de pleziervaart. De stad strekt zich uit aan de voet van hoge krijtkusten. Deze Albasten kust loopt van Ault in het noorden tot in Le Havre. In Le Tréport domineert de rotskust met een hoogte van 106 m de stad en de stranden met keien en zand. Dit is natuurlijk één van de belangrijkste attractiepolen van de stad, en dit wordt nog mooier en indrukwekkender door de prachtige verlichting van oktober tot mei, die brandt van valavond tot 2u 's morgens op vrijdag, zaterdag en zondag.

De stad is in twee verdeeld met de benedenstad rond de haven en de bovenstad gebouwd rond de 16de-eeuwse Sint-Jakobskerk. De naam 'Saint-Jacques' (Sint-Jakob) zal je nog dikwijls tegenkomen in de mooi in geel en blauw geschilderde restaurantjes van de havenbuurt, omdat heel wat van deze restaurantjes naast de traditionele mosselen allerlei gerechten aanbieden (als het al niet om volledige menu's gaat) op basis van de Sint-Jakobsschelp. Nieuwsgierigen en liefhebbers zullen opteren voor een bezoek aan de gemeentelijke "Poissonnerie" (vishal) met de bekende bedrijvigheid en heerlijke vis en zeevruchten. Deze producten uit de zee zijn tevens onderwerp van een aantal jaarlijkse feestelijkheden, waaronder een "Foire aux Moules" (mosselkermis) met Pinksteren en de "Harengade" in november.

Wanneer je je wat verwijdert van de kaaimuren en de toeristische kraampjes en winkeltjes, blijkt Le Tréport een vrij rustig stadje waar het aangenaam is om rond te kuieren...zelfs al komt er wat klimwerk aan te pas om de Sint-Jakobskerk te bezoeken en van daaruit te genieten van een mooi uitzicht over de haven. Andere bezienswaardigheden : het 17de-eeuwse Croix de Grès, kruiswegen (in de kerk; voor leken : een kruisweg is een uitbeelding van de lijdensweg van Jezus Christus), de pastorij met Renaissancegevel en het Musée du Vieux Tréport, dat ondergebracht is in de vroegere gevangenissen van de stad.

Iedere reiziger, die Le Tréport wil aandoen, kan kiezen uit een waaier aan verblijfsmogelijkheden : hotels, huurformules in verschillende categorieën, kamers bij particulieren, 3 campings, een terrein voor kampeerwagens.

Praktische informatie

Toeristische Dienst van Le Tréport (Office de Tourisme du Tréport)
Quai Sadi Carnot - 76470 Le Tréport (France)
Tel. +32-2-35.86.05.69 - fax +32-2-35.86.73.96
E-mail :

officetourismeletreport@wanadoo.fr

De website van de stad Le Tréport

Philippe Allard 

© Vivat.be 2020