Juan De Marcos zet het werk van Buena Vista verder
Meer dan vijftig muzikanten, twaalf (!) verschillende stijlen, een subtiele mengeling van Cubaanse traditie en eigentijdse geluiden uit Havana: Juan De Marcos zet met zijn nieuwe plaat daadwerkelijk een serieuze step forward.
Juan De Marcos Gonzales is (nog) geen hoogbejaarde Cubaanse muzikant zoals er sinds de opkomst van de Buena Vista Social Club al te veel zijn opgedoken. Hoewel hij het wereldwijde succes van Ry Cooders hobbyclubje wel mee vorm heeft gegeven, zoals hij dat eerder ook al gedaan had met Sierra Maestra en Afro Cuban All Stars.
“Ik woon in het oosten van Cuba, dicht bij het strand, en daar hangt sinds enige tijd een immense poster van Ibrahim (Ferrer), mijn vriend van de Buena Vista Social Club, die ik later ook solo begeleid heb. Zelfs bij ons, waar geen platenindustrie bestaat, heeft het succes van Buena Vista zijn sporen nagelaten. Geweldig toch? De Cubaanse muziek uit de jaren ’40 en ’50 verdiende die erkenning. Ik ben zelf trouwens altijd een echte traditionalist geweest. Maar als we die rijke muzikale traditie willen bewaren, zullen we toch een beroep moeten doen op jonge muzikanten. Zij hebben de kracht en de inspiratie om onze muziek in leven te houden. Op voorwaarde dat ze een kans krijgen. Er zijn na de internationale doorbraak van Buena Vista veel geldwolven afgezakt naar Cuba, mensen die zich niet bekommerden om de muzikale kwaliteit van de producties, voor zover de muzikanten al een degelijk salaris kregen. Wij willen met ons label jonge, talentvolle muzikanten uit Cuba opvangen en begeleiden, zodat ze zich niet hoeven in te laten met dubieuze projecten om aan de slag te blijven.”
In Cuba? Kan je daar zomaar een onafhankelijke platenmaatschappij oprichten?
Juan de Marcos: “Ik heb het gedaan en tot nu toe valt niemand mij lastig. Er zijn natuurlijk restricties en de administratieve zetel van de onderneming is gevestigd in Londen, maar ik woon zelf in Cuba en doe alles netjes volgens de regels. Welke restricties? Als ik naar Jean-Marie (Brassine, de Belgische verdeler, red.) bel, kost me dat zeven dollar per minuut. Medische en sociale voorzieningen kosten in Cuba geen cent maar telefonie en internet zijn belachelijk duur.”
Hebt u al ooit overwogen om definitief te verhuizen naar een ander land?
Juan de Marcos: “Ben je gek? Ik zou nooit ergens anders kunnen leven! Cubanen in het buitenland leven in getto’s. Hun cultuur leeft en evolueert niet meer. Ik wil mijn land nog voelen en ruiken. Als ik ergens anders zou wonen, zou ik nooit zo’n frisse, gevarieerde plaat kunnen maken als deze.”
U trekt twee volle dagen uit voor interviews in België en Nederland, twee kleine landen, twee kleine markten. Zou u niet beter…
Juan De Marcos: “Voor mij zijn dat geen kleine landen. Ik heb hier al vroeg erkenning en waardering gekregen, lang voor ze mij kenden in de Verenigde Staten of Engeland. Ik vind de Ancienne Belgique ook de beste zaal in Europa. Nergens klinkt onze muziek zuiverder dan hier. En ik kom natuurlijk graag op de festivals. Antilliaanse Feesten, waar ik geweest heb met Sierra Maestra, Afro Cuban All Stars en Ruben Gonzales; Blue Note in Gent, waar ik deze zomer opnieuw ga spelen. Alleen zullen er dit keer maar drie oude mensen in de groep zitten: ikzelf, mijn vrouw en de trombonespeler, omdat hij de beste van de wereld is. De rest van de groep bestaat uit jonge muzikanten. De beste jonge muzikanten uiteraard.”
* Juan De Marcos – Step Forward (DM Ahora!/Munich)