In het spoor van Hercules 3

Hercules slaagt erin om de hinde van Ceryneia (Kerynia) te vangen, een heilig dier met gouden hoorns en bronzen hoeven, de lieveling van Diana, de godin van de jacht. Het is zijn derde werk in de reeks van twaalf.


 

In Kerynia is vandaag absoluut niets meer te zien. De plaatselijke opgravingen zijn zo onbeduidend dat ze enkel vermeld staan in archeologische studies.
Maar laten we Hercules even volgen naar Mycene, waar Erystheus hem verwachtte. Of juist niet. De koning van Mycene probeerde de meest onmogelijke opdrachten te verzinnen en toch wist Hercules ze telkens weer tot een goed einde te brengen. Ten einde raad en bevreesd voor de bovenmenselijke krachten van Hercules liet Erystheus een grote bronzen kruik gieten, waarin hij zich zou kunnen verstoppen voor de geweldenaar. Wat hij ook prompt deed toen Hercules kwam aandraven met de hinde.

Het derde werk: Hercules vangt de hinde van Kerynia 


 

 

Misschien had hij zich, in zijn kruik, verstopt in het Graf van Clytaemnestra, in het donkere gat waar wij nu voor staan. Boven ons verheft zich een primitieve maar hoogst wonderbaarlijke stenen koepel, die dateert van 1300 voor Christus. Een paar minuten zijn we helemaal alleen in de grafkelder, nog een klein wonder op deze historische site die ieder jaar bezocht wordt door meer dan 600.000 toeristen. Allemaal krijgen ze dezelfde gruwelverhalen te horen. Hoe Atreus een vloek over zijn familie bracht omdat hij de zonen van zijn eigen broer had opgediend bij de maaltijd. Hoe koningin Clytaemnestra haar echtgenoot koning Agamemnon liet ombrengen door haar minnaar Aegisthus omdat hij zijn dochter Iphigenia had geofferd. Zo hoopte de koning een gunstige wind te bekomen voor de Griekse vloot, op weg naar Troje. Inderdaad, de stad waar Brad Pitt triomfen vierde als Achilles, die andere grote held en halfgod uit de Griekse mythologie. Daarop vermoordde Orestes, de zoon van Agamemnon, zijn moeder, op aansporen van Electra, zijn andere zuster. Het familiedrama van de Atriden inspireerde de treurspeldichter Euripides (480-406 voor Christus) tot verschillende theaterstukken, waarvan Electra, Orestes, Ifigeneia in Tauris, Bacchanten en Helena (rol van Diane Kruger in Troy!) de bekendste zijn. Om maar te zeggen dat zich in Mycene en omstreken (de provincie Argos) echt wel het scheppingsverhaal van de Griekse mythologie heeft afgespeeld, en bij uitbreiding van de hele Griekse beschaving. En dus ook van onze maatschappij. Wij zijn allemaal Grieken! Zeker sinds we Europees kampioen voetbal geworden zijn.


Maar daar komt alweer een groep Japanners aanzetten, en een horde Hollanders. Voor verheven gedachten kan je in Mycene maar zelden de tijd nemen. Als we de grafheuvel verlaten zien we de toeristen in lange slierten op en af de berg lopen. We horen Duits, Italiaans, Engels, Frans, een paar onbestemde Oost-Europese talen en het gekwetter van een hoop schoolkinderen. Op de veel te kleine parking staan minstens vijftig autobussen; personenwagens staan gewoon langs de weg geparkeerd, kilometers achter elkaar.


En dat dus allemaal omdat hier ooit een Griekse Addams Family zou gewoond hebben. De drukte wordt ons al gauw teveel en we besluiten weg te vluchten uit Argos, de bergen in, het hart van de Peloponessos.

Het eerste werk

Het tweede werk

 

    









© Vivat.be 2020