Het Witte Paard op een podium in de Neusiedlersee

Oostenrijk is het land van de muziek en het natuurschoon. In Mörbisch, een dorpje aan de rand van het grote Neusiedlermeer, brengt een uniek spektakel beide troeven samen.

Im Weissen Rössl, gecomponeerd door Ralph Benatzky, is waarschijnlijk de bekendste operette ooit gemaakt. Het stuk stond dit jaar centraal in de Seefestspiele van Mörbisch, waar ieder jaar in augustus een operette geënsceneerd wordt op een podium in de Neusiedlersee, een meer in Burgenland, de meest oostelijke provincie van Oostenrijk. In 2008 was dat Het Witte Paard.

Het genieten begint al bij een ‘Im Weissen Rössl’-wijntje, geserveerd in een prachtige omgeving, ook een prima wijnstreek trouwens. Het gelegenheidsglas nemen we mee naar huis als souvenir. De sfeer is uitstekend, de 6500 toeschouwers zijn duidelijk in de stemming.

Om 20u30 spreekt Intendant Harald Serafin een welkomstwoord uit, guitig en positief, zoals we hem kennen. De leden van het orkest verdwijnen in de orkestbak, de dirigent in wit kostuum groet de mensen en zoekt eveneens zijn plaats op. De Neusiedlersee wordt plots de Wolfgangsee, met het wereldbekende kerkje, de Schaffberg, de almen, het betoverende decor.
De wereldbekende melodieën, de zangers en het orkest: alles wordt live gebracht en het klinkt fantastisch.

Na de pauze gaat het spektakel onverminderd door, met koren, balletten, volksdansers en Schuhplattlers. En dan komt keizer Franz Jozef aangevaren met zijn privéjacht, met in zijn zog alle voornoemde gezelschappen die opduiken uit alle hoeken van het reusachtige podium, aangevoerd door een muziekkapel, op de tonen van ‘O du mein Österreich’. De Erzherzog Johann Jodler weerklinkt, echte Wiener-, Heuriger- en Schrammln liederen komen aan bod, kortom alles wat Oostenrijk te bieden heeft …

De grote finale wordt gevolgd door een fantastisch vuurwerk terwijl het orkest nog eens alle melodieën uit de operette speelt. Met de laatste tonen sterft ook het vuurwerk uit.

Im Weissen Rössl wordt ieder jaar gedurende zes weken bijna dagelijks opgevoerd. Informatie op deze website.

Mmv Austria Freunde


© Vivat.be 2020