Het klassieke Rome versus het moderne Rome

Rome werd niet gebouwd op één dag, zo gaat het gezegde. En Rome laat zich ook niet ontdekken op één weekend. Vergeet uw vooroordelen over deze stad, en ontdek het échte Rome, het Rome dat leeft in het nu zonder aan zijn verleden te verzaken, het bruisende Rome. Want hier vloeien, dankzij de superbe stadsarchitecten uit de Oudheid, heden en verleden naadloos over in mekaar.


Van Romeins Rijk naar republiek in een oogwenk

We hoeven niet te kiezen tussen het antieke Rome en het moderne Rome. In Rome liggen monumenten en winkeltjes immers zo dicht bij elkaar, dat je de twee aspecten van de stad moeiteloos combineert in één bezoek. Niet-te-missen buurt: die van de Piazza Navona!
De Piazza Navona wordt wakker bij het ondergaan van de zon. Op dit verkeersvrije plein staan niet minder dan drie fonteinen. Jonge Italianen komen er samen om te aperitieven op de chique terrasjes. In het midden van het plein staat de fontein van de vier stromen, de Fontana dei Quattro Fiumi. De Donau (Europa), de Nijl (Afrika), de Rio de la Plata (Amerika) en de Ganges (Azië) worden erop afgebeeld. Paus Innocentus X liet het beeld maken door de bekende beeldhouwer Bernini.
Doe uw smaakpapillen ook een plezier, en ontdek de specialiteit van ijssalon Tre Scalini (tegenover de fontein van Bernini): de tartufo. Dit chocolade-ijs heeft een smeltend hart van kers. Het geheel wordt vergezeld van slagroom en chocoladeschilfers.  

 

Andere plekken die u moet bezoeken

De Piazza Navona is niet de enige plek in Rome waar oudheid en moderne tijd hand in hand gaan. Wanneer u van deze melange houdt, bezoek dan zeker de Piazza di Spagna.
Van op het Spaanse Plein, dicht bij de Trevifontein en de Via Condotti (waar je heerlijk kunt shoppen!), heb je een wonderlijk uitzicht. Hier komen de Romeinen samen om mensen te kijken van op de trappen die het plein verbinden met de ietsjes hoger gelegen Trinità dei Monti-kerk. Deze kerk werd in de 18e eeuw door Fransen gebouwd. Goed nieuws voor de dames: hier bevinden zich dé winkelstraten van Rome! Het wemelt hier bijvoorbeeld van de Benneton-winkels.

Openluchtgalerijen

In Rome hoef je je niet op te sluiten tussen vier muren om de Romeinse oudheid te ontdekken. Degelijke sportschoenen, een lekker weertje en je bent vertrokken!
Trastevere is een wijk met een nobele geschiedenis, je ziet er geen echte monumenten maar er heerst wel een echt sfeertje-van-toen. Must-see: de Piazza Santa Maria. Dit kleine pleintje wordt omringd door een kerk, oude huizengevels en een fontein.
Wie de moed heeft zet zijn ontdekkingstocht verder tot de Janiculum, u wordt beloond door een magnifiek panorama over de stad. Een beetje verder, in de Via Della Lungara, kun je fresco’s van Rafael bewonderen in de Villa Farnesina.
Aan de kades van Trastevere vind je bars voor bobo’s. U komt er via de Sistobrug, die gebouwd werd in 1473 zodat de Romeinen aan de andere kant van de Tiber zouden geraken. Vroege vogels kunnen op zondagmorgen de rommelmarkt van Trastevere bezoeken, waar vanalles-en-nog-wat te vinden is.
Enkele minuutjes wandelen langs de rivier brengt je aan Castel San Angelo. Deze plek bezoek je bij voorkeur niet tijdens het spitsuur, want de overvolle wegen doen enigszins de charme van deze religieuze site teniet. 
 

‘s Ochtends shoppen, ‘s namiddags toerisme

Zowel voor kleine boetiekjes als voor de grote magazijnen moet je op de Via Nazionale en op de Via Corso zijn. Spring en passant even het verleden binnen met een bezoekje aan het Colosseum of het Forum Romanum, dat zich hier vlakbij bevindt. Bewonder onderweg ook de mooi bewerkte, barokke Romeinse gevels. Hier loop je op een paar honderd meter door verschillende historische tijdvakken!
Zin in designer-labels nu? Op naar de Via Cola di Rienzo. Dit is het walhalla voor shoppers. Je komt er via de Piazza del Popolo. Maak een omweg langs het Vaticaan en zijn befaamde Sint-Pietersbasiliek, die geklasseerd werd als Unesco Werelderfgoed. 
 

Praktische informatie
 

Voor uw vertrek
Ga langs de Italiaans ambassade in Brussel:

www.ambbruxelles.esteri.it

Schaaf uw kennis bij van de Italiaanse Cultuur bij Piola Libri (
http://www.piolalibri.be/home_nl.php
) een literair en gastronomisch ontmoetingsoord voor iedereen die Italië in het hart draagt of wil leren kennen.
Reis goedkoop. Bestel uw tickets op voorhand bij Ryanair. (
www.ryanair.com
). Vertrek uit Charleroi Airport.
 Waar overnachten?
Residentie Al Saraceno. Op wandelafstand van de Trevifontein en van een metrostation, in het hartje van de stad. Je kunt hier mooi ingerichte studio’s en appartementjes huren met eigen keuken. 
Geen zin om zelf te koken? Afspraak in het restaurant op het gelijkvloers waar je succulente Siciliaanse en Romeinse specialiteiten kunt proeven.
http://www.initalia.it/en/hotel/residencealsaraceno.htm

Vanessa Gohy

© Vivat.be 2020