Het Kattenkabinet, een paradijs voor poezenliefhebbers

Echte katten, geschilderde katten, oude boeken en tekeningen van katten, beeldjes, foto's: het is heerlijk toeven in het Amsterdamse Kattenkabinet.
 Achter de imposante gevel van de Amsterdamse Herengracht 497 gaat een ongewoon museum schuil: het KattenKabinet. De collectie van het KattenKabinet biedt een zo volledig mogelijk beeld van de rol die de kat in de kunst en de cultuur door de eeuwen heen vervuld heeft.

Eigenzinnige rode kater

Het Kattenkabinet is opgericht ter nagedachtenis aan de rode kater John Pierpont Morgan (1966-1983). Deze bijzondere kater was gedurende zijn hele leven de eigenzinnige metgezel van Bob Meijer, de oprichter van het KattenKabinet. Elk lustrum in zijn leven ontving jubilaris Morgan een bijzonder cadeau. Zo staat hij ter ere van zijn vijftiende verjaardag op een Amerikaans dollarbiljet. De tekst ‘In God we Trust’ op het biljet werd speciaal voor Morgan aangepast met de tekst ‘We trust no dog’.
Amsterdams grachtenpand

Zelfs wie niets met katten heeft, zou een kijkje in het KattenKabinet moeten nemen. Het museum is namelijk gevestigd op de klassiek gestoffeerde beletage van een Amsterdams grachtenpand uit 1667. Deze verdieping bestaat uit vijf ruimtes en is een bezienswaardigheid op zich: de balzaal, compleet met kristallen kroonluchter en wandappliques daterend uit circa 1750, de muziekkamer met fraaie plafondschilderingen uit ongeveer 1870, de Mechelse kamer uit 1886 en een bibliotheek. 

www.kattenkabinet.nl


 

© Vivat.be 2020