Dubrovnik, parel aan de Dalmatische kust

Dubrovnik, gesitueerd in het zuiden van Kroatië, geldt als een ware parel van de Dalmatische kust. Deze schitterende historische stad ontstond rond het begin van de zevende eeuw en heeft de toeristen heel wat te bieden. De schitterende historische gebouwen (paleizen, forten, kloosters en kerken) en vele kunstschatten maken een bezoek zeker de moeite waard. In 1982 werd Dubrovnik trouwens opgenomen in de lijst van Cultureel Erfgoed van de Mensheid.


De stad is wat het aantal inwoners betreft eigenlijk maar een "stadje". Vijftigduizend inwoners is niet meteen veel. Ook de inwoners van Dubrovnik werden meegesleurd in de oorlog die volgde op het uiteenvallen van het Joegoslavië van Tito. De oorlog tussen Serven en Kroaten, die grosso modo duurde van 1991 tot 1995 (waarna de strijd op verplaatsing werd verder gezet in Bosnië), zorgde ook voor heel wat verwoestingen in Dubrovnik, maar sindsdien is er al heel wat gerestaureerd. Voor de restauratie van de oude stad kon Dubrovnik rekenen op de (financiële) steun van de Unesco en verschillende helpende landen. Men heeft voor de herstelwerken zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de oorspronkelijke of gelijkaardige materialen. Niet alle gebouwen zijn reeds volledig gerestaureerd. Toch is al een belangrijk deel van de oorspronkelijke pracht van Dubrovnik opnieuw te aanschouwen.

In heel Kroatië is de toeristische sector in expansie. Voor 1990 en het uitbreken van de oorlog trokken heel wat Europeanen naar Kroatië, maar deze stroom toeristen viel natuurlijk stil bij het uitbreken van de vijandelijkheden. Sinds 1995 is het land evenwel stabiel en toerisme is opnieuw uitgegroeid tot de belangrijkste bron van inkomsten. Het schiereiland Istrië, met zijn stranden en uitgebreide kampeermogelijkheden, en Dubrovnik gelden als de twee belangrijkste toeristische trekpleisters. De Kroaten werken volop aan de uitbreiding van de toeristische faciliteiten, infrastructuur en accommodaties. Belangrijke hotelketens kopen onder meer in Dubrovnik hotels op, die ze restaureren. Niets weerhoudt je dan ook de pracht van Dubrovnik zelf te gaan aanschouwen.

Bezienswaardigheden

Eigenlijk zijn er teveel bezienswaardigheden om op te noemen en in detail te bespreken. Daarom eerst een kort algemeen overzicht om vervolgens even stil te staan bij een aantal uitschieters.

De stad geeft een historische, middeleeuwse aanblik en is daarom al op zich een bezienswaardigheid : smalle straatjes, een speciale sfeer, een mix van cultuur en geschiedenis, de witte huisjes,... Het culturele aanbod van de stad is trouwens zeer gevarieerd en goedgevuld (concerten, tentoonstellingen,...). De goedbewaarde stadswallen, gebouwd tussen de 8ste en de 16de eeuw, gelden als één van de voornaamste bezienswaardigheden. Je kan trouwens op deze stadsmuren rondlopen. Binnen deze stadswallen bevindt zich het oude stadscentrum, dat bulkt van de bezienswaardigheden. De binnenstad is verkeersvrij. Je moet je dus te voet verplaatsen, maar hebt tenminste geen last van de smog die andere zuidelijk gelegen steden vaak teistert.

Je kan ook niet om een bezoek aan het middeleeuws Franciscanenklooster (met één van de oudste apotheken van Europa, die overigens nog steeds functioneert), het 13de-eeuwse arsenaal, het Arboretum in Trsteno (met een collectie eeuwenoude kruiden die door zeelui aangevoerd werden) en een graanopslagplaats uit de 16de eeuw in de vorm van een fort. Dubrovnik telt verder heel wat prachtige musea Deze musea zijn zeker een bezoekje waard : Archeologisch museum, Etnografisch museum, Museum voor Hedendaagse Geschiedenis, Schatkamer van de kathedraal, Marin Drzic Huis, Scheepvaartmuseum,...

Ook buiten de stad zelf valt er heel wat te beleven. Er zijn bijvoorbeeld een aantal interessante eilanden in de buurt. Op het eiland Mljet bevindt zich één van de zeven nationale parken van Kroatië. Op het nabijgelegen eiland Lokrum, makkelijk te bereiken via een bootverbinding, kan je een prachtige botanische tuin gaan bezoeken.

Enkele bezienswaardigheden die men zeker moet bezoeken:

De Kathedraal van Dubrovnik

De Kathedraal van Dubrovnik werd gebouwd op de overblijfselen van een door een aardbeving sterk gehavende Romaanse kathedraal. De bouw van de kathedraal, naar de plannen van de Italiaanse architect Buffalini, werd voltooid in 1713. Begin jaren '80 ontdekten archeologen dat in de onderste delen van de kathedraal de resten zaten van een nog oudere, byzantijnse kathedraal (7de eeuw), waarvan men het bestaan niet kende. In de kerk kan je trouwens de kunstschatten met een bezoekje vereren.

De St.-Ignatiuskerk

De St.-Ignatiuskerk dateert uit de 17de en 18de eeuw en geldt als één van de mooiste voorbeelden van de Barok in Dubrovnik. Zoals men uit de naam kan afleiden gaat het om een kerk van de Jezuïeten, die gelegen is aan het Boskovicplein, op een boogscheut van de kathedraal van Dubrovnik. De kerk, waarvan de imposante voorgevel en ingangspoort de omgeving overschaduwen, werd gebouwd door de Italiaanse architect Andrea Pozzo. In de kerk vind je prachtige schilderijen.

Het palazzo Sponza

Het palazzo Sponza, één van de mooiste herenhuizen in de stad, werd gebouwd in de 16de eeuw (naar het plan van de architect Milicevic) en fungeerde aanvankelijk als een soort douanekantoor, waar de handelswaar verzameld en de accijnzen betaald werden. Hier begonnen en eindigden alle handelsroutes van de Republiek Dubrovnik. De luxueuze uitvoering van het paleis, gebouwd in een stijl die gekenmerkt wordt door een mengeling van late gotiek en renaissance, diende de buitenlandse handelaren te imponeren. Een vleugel van het paleis bood een tijd onderdak aan de munt van de Republiek Dubrovnik. Het paleis groeide op het einde van de 16de eeuw uit tot het culturele centrum van de stad.

Het Dubrovnik Festival tijdens de zomermaanden (10 juli tot eind augustus)

Elk jaar tijdens de zomermaanden verandert Dubrovnik in een festivalstad. Op 10 juli wordt het startsein gegeven voor de festiviteiten. Op bijna alle marktpleinen van de stad vinden optredens en manifestaties plaats. Er zijn dus heel wat openluchtspektakels (concerten, tentoonstellingen,...) en de stad raakt in de greep van een speciale sfeer, die nog versterkt wordt door de wisselwerking met de prachtige omgeving. De feesten duren tot eind augustus.

In de zomermaanden geniet men in Dubrovnik trouwens van schitterende temperaturen. Watersporten zijn er heel populair. Ook zonnen en bruinen behoort dus tot de mogelijkheden. Het (relatief) nabijgelegen schiereiland Istrië kan je onderweg of op de terugweg aandoen voor een strandvakantie van een paar dagen.

Praktische informatie

Voor je vertrekt naar Kroatië moet je wel een aantal voorbereidingen treffen. Je mag niet vergeten bepaalde documenten mee te nemen : een geldig paspoort, reisverzekering, autoverzekering en rijbewijs. Indien je met de wagen reist kan je best, zoals voor elke lange reis met de wagen, deze laten nakijken. Een goede wegenkaart of meerdere wegenkaarten zijn eveneens onontbeerlijk.

Heel wat vliegtuigmaatschappijen vliegen rechtsreeks op Dubrovnik, maar je kan ook via een tussenlanding in de hoofdstad Zagreb reizen. Vluchtinformatie kan je onder meer vinden op

de website van de luchthaven van Dubrovnik
of de website van
Croatia Airlines
, de grootste vliegtuigmaatschappij van Kroatië.

Op het gebied van accommodatie kan je kiezen uit verschillende verblijfsmogelijkheden : hotel, camping, bij particulieren,... Op deze website kun je meer informatie vinden:

www.dubrovnik-area.com
.

Net als in alle zichzelf respecterende toeristische steden beschikt het stadsbestuur van Dubrovnik over een website met informatie voor toeristen:

www.dubrovnik.hr
. Je kan met vragen terecht bij de stadsdiensten:

Grad Dubrovnik
Pred Dvorom 1
HR-20000 Dubrovnik
CROATIA
Tel. : +385 20 412 808
E-mail :

info@dubrovnik.hr

Daarnaast kan je ook bij de

Toeristische Dienst van Kroatië
terecht. 

Andere interessante websites :

  • Kroatie.start.be : allerlei links
  • Website van het Zomerfestival van Dubrovnik
  • www.kroatiehrvatska.com
    (schitterende Nederlandse website)

Paul Willems









© Vivat.be 2020