De Algarve in Portugal

Deze meest zuidelijk gelegen provincie van Portugal geldt als een zeer populaire toeristische streek, waar zowel Portugezen als andere Europeanen in groten getale naartoe trekken. Het hele jaar door kan je er dan ook genieten van het heerlijke, warme klimaat en de prachtige stranden van deze kuststreek. Daarenboven is de toeristische sector er zeer sterk ontwikkeld en kan je er terugvallen op een waaier aan accommodaties, een bruisend nachtleven en ook culturele bezienswaardigheden.


Er zij sterk op toerisme gerichte centra als Faro (de provinciehoofdstad), Portimão en Villamoura (ideaal voor golfliefhebbers) met luxueuze en van alle comfort voorziene vakantieresidenties. Hier kan je van het bruisende nachtleven proeven en overdag allerlei watersporten uitproberen. Deze centra liggen aan de kust en de nadruk ligt dan ook op een strandvakantie.

Maar je kan ook de grote massa toeristen de rug toekeren en opteren voor een bezoek aan of verblijf in één van de vele pittoreske vissersdorpjes aan de westkust of de meer landinwaarts gelegen dorpjes en stadjes. In het binnenland en de heuvels kom je terecht in prachtige wilde natuurlandschappen en ontmoet je mensen die nog steeds leven zoals vroeger, wars van alle luxe. In de meeste steden van de Algarve vind je nog de stempel terug die de eeuwenlange bezetting door de Moren achterliet. Deze is duidelijk herkenbaar in het stratenpatroon met nauwe steegjes en in de stijl van de woningen.

De Algarve wordt omzeggens het hele jaar door gekenmerkt door een mild en aangenaam klimaat. De meeste toeristen trekken er natuurlijk in de zomerperiode naartoe, maar ook buiten het seizoen is het een ideale vakantiebestemming en daarenboven is een verblijf dan veel goedkoper. De Algarve heeft in ieder geval heel wat te bieden en om u hiervan te overtuigen zullen we hierna enkele prachtige plaatsjes aanstippen, die zeker een bezoek of verblijf waard zijn!

De toeristische toppers van de Algarve

Eerst zullen we aandacht besteden aan de grote steden en toeristische centra van de Algarve om pas daarna de kleinere, meer pittoreske en vooral rustigere plaatsjes aan te stippen.

Faro

Zoals reeds gezegd is Faro de provinciehoofdstad van de Algarve en als dusdanig één van de belangrijkste en meest moderne centra van de streek. Cultuurliefhebbers kunnen genieten van de prachtige historische binnenstad, de middeleeuwse omwalling en de talrijke historische gebouwen en monumenten, waaronder de Romaansgotische kathedraal, het Renaissanceklooster Nossa Senhora da Assunção (O.-L.-V.-Hemelvaart), de Heilige Franciscuskerk (16de tot 18de eeuw) en de rijkversierde kerk Nossa Senhora do Carmo. Deze laatste kerk beschikt over een speciale kapel waarin de skeletten worden bewaard van meer dan 1200 voormalige monniken. De nachtraven vinden in Faro meer dan hun gading en kunnen voor nachtelijk vertier terecht in de vele cafeetjes, bars, discotheken en nachtclubs die de stad rijk is.

Faro ligt vlakbij het beroemde Ria Formosa Natural Park, vermaard omwille van de speciale ligging en unieke ecosystemen. Dit natuurpark vormt een veilige halte voor migrerende en beschermde vogelsoorten. Het is een soort lagune die soms ook volledig overstroomd kan raken. Dit natuurpark is zeker een bezoekje waard. 

Portimão

Portimão is een prachtige stad die over een moderne infrastructuur beschikt en één van de belangrijkste steden van de Algarve. Dit is niet de ideale verblijfplaats voor mensen die van rust en culturele excursies houden, maar vooral een uitstekende pleisterplaats voor mensen die houden van zon, zee, strand en...uitgaan. Inderdaad, het nachtleven van Portimão is vrij berucht met de bekende Praia da Rocha ("praia" betekent "strand") en de Katedral disco. Er valt ook overdag heel wat te beleven en shoppers komen ook aan hun trekken in de Rua do Comércio. Portimão is tevens een echte havenstad met een belangrijke vissershaven. Een reis naar Portugal kan dan ook niet zonder het proeven van de lokale specialiteit: sardines.

Quinta do Lago

Quinta do Lago is één van de belangrijkste en modernste toeristische centra van de streek en uitstekend geschikt als verblijfplaats voor mensen die willen genieten van een strandvakantie met alle mogelijke comfort : goede hotels en restaurants, discotheken, sportinfrastructuur, golfbanen, een prachtig strand, zee,... Golf neemt een belangrijke plaats in, want het grootste golfcircuit van Europa (met 72 holes en dus vier 18-holebanen) ligt in Quinta do Lago. De banen worden door de kenners trouwens als uitstekend omschreven. Quinta do Lago ligt op een boogscheut van Faro en dus ook vlakbij het Ria Formosa Natural Park.

Vilamoura

Dit is eigenlijk hét toeristische centrum bij uitstek van de Algarve en bij uitbreiding van Portugal. Hier vind je alle mogelijke faciliteiten, luxe en comfort : jachthaven, sportfaciliteiten (ook hier prachtige golfcircuits, paardrijden, watersporten), discotheken, groene zones en zelfs een heus Casino. Alles is voorzien om het zelfs de meest veeleisende toeristen naar de zin te maken.

Vale de Lobo

Ook dit is een toeristisch centrum met de nadruk op luxe en comfort : golf, uitstekende restaurantjes en accommodaties, sportfaciliteiten, stranden,...

Plaatsjes met de nadruk op rust en natuur

Sagres

Sagres is vooral voor liefhebbers van watersporten een ware ontdekking. Je wordt er geconfronteerd met de ideale condities en omgeving voor surfen, windsurfen, duiken en vissen. Verder is er de prachtige natuur en de vermaarde Kaap Sint-Vincentius, het meest zuidwestelijke punt van Europa. Langs deze kaap voeren ooit de schepen van ontdekkingsreizigers op zoek naar de Nieuwe Wereld.

Monchique

Monchique is gewoonweg een must voor wie naar de Algarve op reis gaat. Het ligt in het heuvelgebied de Serra de Monchique, maar eigenlijk niet ver van de kust. Het is vermaard omwille van het bronwater (dat in flessen gebotteld en uitgevoerd wordt) en de prachtige natuur (ideaal voor trektochten en tochtjes met de mountainbike). Je kan er genieten van de rust en de natuur en het prachtige uitzicht op de heuvels...en misschien wel opteren voor een kuur in een gespecialiseerd kuuroord.

Olhão

Dit is de belangrijkste vissershaven van de Algarve en heeft eigenlijk niet zoveel toeristische accommodaties en faciliteiten. Het is ook een vrij klein stadje dat wel in een aparte sfeer baadt. Je kan er vrij goedkoop proeven van de heerlijke visgerechten in de plaatselijke restaurantjes. In de zomerperiode vinden er jaarlijks de "Festa do Marisco" (een soort "visfeesten") plaats.

Een afspraak met de geschiedenis

In de Algarve vind je ook historisch interessante plaatsjes waar je een beetje cultuur kan opsnuiven.

Lagos

Lagos is uit historisch oogpunt het meest interessante kuststadje van de Algarve. Het is in de loop der tijden verworden tot een klein havenstadje maar heeft vooral tijdens de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw een rol gespeeld. In Lagos liet de beroemde ontdekkingsreiziger Hendrik de Zeevaarder zijn schepen bouwen waarmee hij vertrok om de westkust van Afrika te verkennen, zodat men uiteindelijk de Kaap de Goede Hoop kon ronden en zo een nieuwe vaarroute naar India creëren. Een inwoner van Lagos, Gil Eanes, maakte ook furore als ontdekkingsreiziger door in 1495 als eerste de beruchte Kaap Bojador te ronden, een moeilijke Afrikaanse kaap. Van beide historische figuren vind je trouwens standbeelden in Lagos. Andere interessante historische trekpleisters zijn de vroegere slavenmarkt (nu een kunstgalerij), de schitterende kerk van Santo Antonio, de Santa Mariakerk met 16de eeuwse sporen,... Veel oudere gebouwen en de stadswallen werden vernield door een aardbeving in 1755. Lagos beschikt over uitstekende toeristische faciliteiten, prachtige stranden, een jachthaven, terrasjes, kampeerterreinen,... en si als dusdanig zeer in trek bij toeristen. Je wordt er evenwel niet geconfronteerd met de drukte die in andere toeristische centra heerst.

Loulè

Op ongeveer 15 km van provinciehoofdstad Faro ligt Loulè, een oud stadje waar je in het stadscentrum nog steeds de resten kan bewonderen van de vroegere Romeinse en Moorse kasteelmuren. De nauwe straatjes creëren een aparte sfeer en in deze straatjes bevinden zich her en der artisanale winkeltjes waar ambachtslui koper en ijzer bewerken, vlechtwerk verkopen en andere eigen producten aanbieden. Het carnaval van Loulè is in heel de streek bekend en jaarlijks trekken dan ook een pak inwoners van de Algarve naar Loulè om er (meestal rond februari) carnaval te gaan vieren. In augustus is er ook jaarlijks elke dag een ambachtelijke markt. Deze oude stad beschikt jaar in jaar uit over een zekere charme die zeker het ontdekken waard is.

Aljezur

Het door de Moren gestichte Aljezur ligt aan de voet van een heuvel waarop zich de ruïnes van een eens majestueus fort bevinden. Vanaf de overblijfselen van dit 10de eeuwse Moorse fort krijg je een prachtig uitzicht op de vallei en Aljezur. In de buurt van Aljezur bevinden zich verder prachtige stranden, waarvan sommige zeer populair zijn bij surfers.

Silves

Silves is een vrij oude stad die in de 8ste eeuw veroverd werd door de Moren. In de dertiende eeuw werd het opnieuw heroverd, maar het bleef aanvankelijk slechts korte tijd in christelijke handen. Omwille van zijn ligging bouwde men Silves in de loop der eeuwen tot een versterkte vestingstad met een indrukwekkend kasteel dat over de stad kijkt en van waaruit je trouwens een prachtig uitzicht over de omgeving hebt. De historische binnenstad is ideaal om in rond te kuieren en om in één van de vele cafeetjes en restaurantjes even op adem te komen.

Dit was natuurlijk maar een greep uit de interessante plaatsjes die de Algarve rijk is. We hebben bijvoorbeeld nog niets verteld over stadjes als Alcoutim en Lagoa of een populaire plaats als Albufeira. Meer informatie vind je op volgende (Engelstalige) websites :

  • www.algarvenet.com
  • www.algarve.org

Paul Willems

© Vivat.be 2020