Autrans: in het hart van de Vercors

Autrans is bij de filmliefhebbers bekend van het internationale filmfestival van Autrans 'Montagne et Aventure'. De Internetadepten blazen hier eveneens elk jaar verzamelen. Maar dit kleine station in de Vercors geniet vooral een reputatie bij de liefhebbers van wintersporten die er omwille van het brede gamma steeds hun gading vinden.


Autrans ligt op een luttele dertig kilometer van Grenoble (iets meer westwaarts). Een busreis van ongeveer een uur brengt je van het treinstation van Grenoble naar het centrum van Autrans en dit langsheen wegen die duidelijk erfgenamen zijn van de wegen die in de 19de eeuw met dynamiet en ijshouwelen uit de rotsen gehouwen werden. Het station bevindt zich op relatief lage hoogte voor een skistation, namelijk 1050 m, maar de pistes stijgen tot zo'n 1710 m.

Het is een zeer bevallig dorpje met een groot aantal gezellige en gastvrije hotels. Een uitzondering vormt het Maeva, een centrum dat vooral op de ontvangst van groepen gericht is en waarvan de keuken niet om over naar huis te schrijven is.

De adressen van hotels kan je net als de kalender met feesten en happenings terugvinden op de website van de Toeristische Dienst van Autrans :

www.ot-autrans.fr
; tel. +33 4 76 95 30 70).


 

Aan tafel !

Als sporten je niets zegt en je evenmin uit bent op een vakantie die in het teken staat van +lekker relaxen en genieten van culinaire hoogstandjes, maar daarentegen enkel zin hebt in culturele uitstapjes, dan ben je in Aurtrans aan het verkeerde adres. Men prijst er enkel het bezoek aan een traditionele boerderij van de Vercors aan, namelijk de boerderij van Martine en François (tel. +33 4 76 95 73 63).

Voor mensen met een voorliefde voor culinaire geneugten is het Hôtel de la Poste een echte aanrader (het is aan te raden je verblijf te reserveren). Dit hotel bestaat al meer dan 60 jaar (

www.hotel-barnier.com
; tel. +33 4 76 95 31 03). Men serveert er zoals in de ganse regio de lokale specialiteit 'ravioles'. Zoals de naam het aangeeft is dit gerecht verwant aan de ravioli die aan de andere kant van de Alpen geserveerd wordt.

Natuurlijk kan je ook opteren voor gerechten die niet uit de streek afkomstig zijn. Bij de suggesties vind je dan ook raclette, fondue en gerechten uit andere Franse regio's. Voor meer lokale specialiteiten kan je bijvoorbeeld terecht in de 'Banc de L'Ours' (tel. +33 6 81 61 73 45 - best reserveren). Dit is een echte aanrader, maar vermits deze eetgelegenheid zich vrij hoog in de bergen bevindt, is ze niet makkelijk te bereiken. In de winter schiet zelfs een 4 x 4 tekort. Je kan er in de winter beter te voet of op skilatten naar toe. Eenmaal ter plekke kan je in de buitenlucht genieten van een lokale aperitief op basis van gentiaan, de Banol, of misschien verkies je een lekkere wijn op basis van noten. Op het menu vind je verder o.m. 'croûtes du Vercors', d.i. oudbakken brood dat met look ingewreven wordt en daarna met kaas bereid. Gewoonweg heerlijk! Na de maaltijd kan je nog een afzakker bestellen en dan is een stevig glas Génépy, een lokale alcohol op basis van kruiden, zeker niet te versmaden.

Net als het Hôtel de la Poste krijgt ook het Hôtel de la Buffe (
www.labuffe.fr
; tel. +33 4 76 94 70 70) een goede quotering in de gids Logis de France (3). Omwille van het hartverwarmende onthaal door de patron stippen we ook het Hôtel La Tapia aan (+33 4 76 95 33 00). Je kan een hotel online reserveren via Vercors Réservations (
www.vercors-reservations.com
), maar onze ervaring leerde ons dat het beter is rechtstreeks met een hotel contact op te nemen. Daarenboven vermijd je zo extra dossierkosten, dei men durft aan te rekenen.

Er bestaan ook andere verblijfsformules zoals campings, wintercaravans, vakantiedorpen, onthaalcentra, jeugdherbergen, kamers bij particulieren, familiepensions,...


 

Voor de sportliefhebbers

Wie graag met de slee de bergen afsuist is in Autrans aan het goede adres. Ook voor langlaufers is het een waar paradijs : een traject van meer dan 160 km piste vertrekt vanuit +het dorp. Verder kan je ook alpijns skiën en snowboarden. Ook voor wandelingen met sneeuwschoenen is er gelegenheid.


 

Nuttige adressen en links :

Toeristische Dienst van Autrans
Tel. +33 4 76 95 30 70

info@ot-autrans.fr


Filmfestival van Autrans :
http://www.festival-autrans.com
Philippe Allard (Foto's : (c) Philippe Allard)
 

© Vivat.be 2020