55 jaar Club Med

‘Convivialiteit’ is het woord dat Jeff Van Bever gebruikt, commercieel en marketing directeur Noord-Europa van Club Med. Een Gallicisme waar geen mooi Nederlands equivalent voor bestaat. ‘Gezelligheid’ is te dun, ‘samen leven’ klinkt te hecht. ‘Samen de vakantie doorbrengen op een eiland en watersporten beoefenen’: dat was het oorspronkelijke, vrijblijvende idee van Gérard Blitz, de oprichter van Club Med (zie kader). ‘De wereld ontdekken is nieuwe mensen ontmoeten’: zo luidt de nieuwe baseline onder het opgefriste logo, en weer klinkt het Frans mooier. ‘Il reste tant de monde à découvrir’: het is een nagenoeg onvertaalbare woordspeling maar de Nederlandse variant bevat uiteindelijk wel dezelfde boodschap. Bij Club Med leer je naast alle activiteiten in de eerste plaats nieuwe mensen kennen.


DE PLAATS OM GELUKKIG TE ZIJN, IS HIER - 55 JAAR CLUB MED

1950 De (joodse) Antwerpenaar Gérard Blitz, diamantklover en waterpolospeler, richt Club Med op, samen met de Fransman Gilbert Trigano, leverancier van de eerste tenten. Het concept: ‘samen de vakantie doorbrengen op een eiland en watersporten beoefenen.’ Het motto: ‘het doel van het leven is om gelukkig te zijn, de plaats om gelukkig te zijn, is hier.’ De eerste club wordt geopend op het eiland Mallorca. Blitz laat ook de allereerste (zwartwitte) reclamebrochure opmaken. ‘De Club Méditerrannée biedt u een nieuwe en aangename vakantieformule: een comfortabel tentendorp, de mooiste plekjes langs de Middellandse Zee, veel toegewijd personeel, alle sporten die in de Middellandse Zee beoefend kunnen worden…en een buitengewone all-in prijs.’ Met als onvermoeibare ‘gangmakers en bondgenoten’, tevens ‘uitstekende sportbeoefenaars, babysitters, koks, zangers, dansers en managers’: de GO’s, Gentils Organisateurs (Aardige Organisatoren), een term die de eerste vakantiegangers zelf verzonnen hebben. In ruil worden zijn GM’s genoemd, Gentil Membres.


1955 Eerste club op Tahiti. De reis duurt twee maanden, het verblijf nog eens twee. Prijs: 240.000 oude Franse francs, ongeveer 40.000 euro.


1956 Eerste wintersportclub in Leysin, Zwitserland.


1957 Introductie van kralen als betaalmiddel in de clubdorpen. Later zijn dat bonnenboekjes geworden, vandaag krijgt iedere gast een betaalkaart.


1961 Club Med in Israël.


1965 Club Med in Agadir, Marokko.


1968 Club Med in de Verenigde Staten.


1967 Eerste Mini Club, Club Med voor gezinnen met kinderen.


1971 Eerste dorp in zwart Afrika (Ivoorkust).


1978 Opening van een naturistendorp in de buurt Dubrovnik, toen nog Joegoslavië.

Jaren ’80 Bora Bora, Maleisië, Brazilië, Mexico, Bahama’s, Nieuw-Caledonië, Saoedi-Arabië, Malediven…

1987 Club Med in Japan.


1989 De Club Med I is het grootste zeilschip ter wereld, een drijvend dorp voor 450 passagiers.


1992 Tewaterlating Club Med II.


1997 Club Med in Cuba.


2000 Opening Club Med World in Parijs, een groot informatiecentrum.


2001 Overname van fitnessketen Gymnase Club.

Club Med is niet alleen de uitvinder maar ook de wereldleider van de all-inclusive vakantie. In 2004 heeft de tour operator een omzet gerealiseerd van 1600 miljoen euro. De 121 vakantiedorpen, gespreid over de vijf continenten, werden bezocht door ongeveer 1.7 miljoen gasten. Club Med heeft 20.000 werknemers.
In 1998 werd besloten om de dienstverlening te upgraden, vijftig parken te renoveren en in Parijs Club Med World te bouwen. De operatie leverde niet de verhoopte resultaten op, en topman Philippe Bourguignon zag zich eind 2002 genoodzaakt om op te stappen. Hij werd opgevolgd door Henri Giscard d’Estaing, de zoon van oud-president Valéry. In juni van vorig jaar nam hotelketen Accor een belang van 28,9 procent in Club Med voor 252 miljoen euro, aandelen die grotendeels afkomstig waren van de familie Agnelli (Fiat).
Op de beurs boekt Club Med al enige jaren verlies maar de bedrijfsresultaten schommelen wel rond break-even en gaan in stijgende lijn. De herstructureringen zouden volgens analisten alsnog hun vruchten kunnen afwerpen. Club Med is en blijft een sterk merk, ook als het straks volledig zou overgenomen worden door Accor, zoals gespeculeerd wordt.

(Karel Michiels/De Standaard)

    







© Vivat.be 2020