Brussel, slow city

Het Brussels parlement keurde op 23 juni de resolutie goed dat de Belgische hoofdstad toetreedt tot het netwerk van ‘slow cities’. Onze hoofstad wordt de eerste Belgische stad die het duurzaamheids- en kwaliteitslabel aanneemt.


Brussel is de eerste Belgische stad die toetreedt tot het netwerk van 'slow cities'. Het Brussels parlement heeft hierover op 23 juni een resolutie gestemd. Wereldwijd zijn er al 120 steden die dit duurzaamheids- en kwaliteitslabel aangenomen hebben. 'Slow' staat voor bewust en duurzaam. Een 'slow city' heeft dus een betere luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast, meer sociale verbanden, gezondere voeding, kwalitatieve publieke ruimtes, enzovoort.

Het concept ontstond in Italië met de Slow Food-beweging (langzaam voedsel), wat staat voor het tegendeel van fastfood. Het idee was om de culturele of traditionele keuken van een regio te behouden en ingrediënten van dezelfde regio te bevorderen. Vandaag is de 'slow movement' uitgebreid tot meerdere aspecten van het leven en beroemd in een vijftigtal landen.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020