Nationaal Park Hoge Kempen Belgische kandidaat voor Europese Landschapsprijs

Nationaal Park Hoge Kempen vertegenwoordigt België in 2013 voor de Europese Landschapsprijs, maakte Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, bekend. De Europese Landschapsprijs is een tweejaarlijkse prijs van de Raad van Europa. De winnaar sleept een eervolle onderscheiding in de wacht voor zijn of haar initiatief dat de bescherming, het beheer, de ontwikkeling en de ontsluiting van waardevolle landschappen nastreeft.


In de editie 2010-2011 ging de onderscheiding naar een Italiaans project. België werd toen vertegenwoordigd door het Waalse project ‘La route paysagère du Parc naturel des Plaines de l’Escaut’. Voor deze editie mocht Vlaanderen een kandidaat aanduiden. Uit de zes kandidaturen werd het Nationaal Park Hoge Kempen gekozen.

Het Nationaal Park Hoge Kempen werd in 2006 opgericht. Het is ongeveer 6000 ha groot en is uniek door de uitzonderlijke combinatie van rurale en industriële landschapselementen. Het park, dat een aanvraag heeft lopen voor erkenning als UNESCO Werelderfgoed, is een geslaagd voorbeeld van de herwaardering van een moeilijk landschap in de typische versnipperde Vlaamse omgeving. Dat was alleen mogelijk dankzij een doordachte aanpak. Het beheer van een waardevol landschap staat er midden in een verstedelijkte omgeving. Het park wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos, de provincie Limburg en twaalf gemeenten.

Lees meer over het Nationaal Park Hoge Kempen op

www.rlkm.be/nl/hoge-kempen
.

Melody De Visscher

 

© Vivat.be 2020