Witte haren, ik?

De dag van vandaag is het kleuren van je haar ingeburgerd geraakt en dit zelfs vanaf zeer jonge leeftijd. Wat enkele jaren geleden nog een middel was om witte haren te maskeren is nu een modefenomeen geworden. Het haar is een modeaccessoire geworden en dit evenzeer als juwelen, piercings of schoenen.


Met het ouder worden gaan de talkklieren steeds minder inwerken op de haren. De haren beginnen daarom steeds dunner te staan, uit te vallen, vernieuwen zich minder, breken makkelijker en de witte haren doen hun intrede. Soms is de haarbos nog dikker en doen de witte haren zich nog meer opmerken doordat ze afsteken tegenover je kapsel. Het belangrijkste probleem is dat de haren dof worden en dat geeft een beetje het uitzicht van iemand die ziek is.

Haarkleuring biedt de dag van vandaag de mogelijkheid om deze kleine esthetische probleempjes aan te pakken. Je kan grosso modo kiezen uit twee grote categorieën van oplossingen : de kleurshampoos en de kleuringen. In het geval van een kleurshampoo zal de kleur vervagen na tien à twintig wasbeurten. De "permanente" kleuring duurt langer, maar maakt ofwel regelmatige bijwerkbeurten ofwel een ontkleuring en nieuwe kleuring, indien je wil veranderen van haarkleur, noodzakelijk. Een kleurshampoo zal nooit iets anders doen dan iets aan je natuurlijke haarkleur toevoegen : je blonde of bruine kleur zal versterkt worden, witte haren zullen tijdelijk gemaskeerd worden. Indien je al over een redelijk aantal witte haren beschikt (in het algemeen indien meer dan 30% van je haren wit zijn) is het beter van te opteren voor een kleuring. Deze maakt het onder meer mogelijk van de tint van de donkere haren lichter te maken, wat niet kan met de andere methode.


Bij de kapper of thuis?

Laten we het maar dadelijk zeggen : de kapper geniet onze duidelijke voorkeur. Dit is een professional, die je haren kent. Via een lok op zijn kleurenkaart kan hij u exact tonen wat het eindresultaat zal zijn van je haarkleuring en dat is vaak zeer verrassend. Een groot aantal verschillende factoren moeten in rekening worden gebracht wanneer je een kleur kiest. Wat is je oorspronkelijke natuurlijke haarkleur (voor je haren wit werden bijvoorbeeld)? Heb je gedacht aan de manier waarop je je op dit moment kleedt? Wat zijn je lievelingskleuren? Heb je een bleke of gebruinde teint? Heb je goudgele of grauwe reflecties? Is de maquillage die je op dit moment gebruikt geprononceerd of niet? Wat is de kleur van je ogen? Ook de factor ouderdom mag zeker niet over het hoofd worden gezien : een opvallende, geprononceerde haarkleur verhardt het verschil met je teint en doet je er vaak ouder uitzien.

Eens de kleurkeuze gemaakt zal de kapper je aan een allergietest onderwerpen : een sample van de kleuring wordt aangebracht aan de binnenzijde van je elleboog. Indien je binnen 48 uur geen last hebt van jeuk en geen uitslag vertoont, kan je de ervaring van een kleuring eens uitproberen.


De aartsvijand van een kleuring : de haargroei

Jij die normaal zo'n vier keer per jaar naar de kapper gaat voor een opknapbeurt, zal plots wel bijna een "slaaf" van je haarkleur worden. Spijtig genoeg groeit haar zeer snel en zijn die "scheuten" snel zichtbaar, waardoor je vier tot zes weken moet tellen tussen elke bijwerkbeurt. Indien je weinig tijd hebt of over een beperkt budget beschikt, bestaat soms de mogelijkheid om de producten te kopen bij je kapper en de bijkleuring tussen twee bezoeken aan de kapper door zelf te doen. Wat je absoluut moet vermijden is van producten uit de handelszaken of de supermarkt te gebruiken op een kleuring die door een kapper is gedaan. In het omgekeerde geval, wanneer je reeds een product uit de handel hebt gebruikt, verwittig dan je kapper voor deze met een kleuring begint. De verschillende producten kunnen reageren en brandwonden op de hoofdhuid veroorzaken, als je al niet geconfronteerd wordt met een prachtige haardos... in kanariegeel of appelgroen!

We weten het allemaal : een bezoek aan de kapper kan het moreel opkrikken. Twijfel dan ook niet indien je je eens wil laten verwennen.


Julia Limbourg








© Vivat.be 2020