Wat is het nut van een nachtcrème?

Indien men een gevoelige of droge huid heeft of het gevoel dat "de huid trekt", tonen nachtcrèmes zich al snel onmisbaar. Met het ouder worden verandert de textuur of bouw van de huid, zodat maar al te vaak een huid die voorheen als "vet" kon bestempeld worden ineens des te meer uitdroogt, wat het gebruik van een hydraterend verzorgingsproduct (dag
of nacht) noodzakelijk maakt. De blootstelling aan de zon, luchtvervuiling zijn evenveel redenen om deze externe agressies 's nachts te herstellen.


Er zijn drie grote groepen van nachtcrèmes : regenererende crèmes die de celproductie versnellen, herstellende crèmes die de effecten van externe agressies aanpakken, en de anti-rimpelcrèmes die de huid glad maken. Het belangrijkste effect van een nachtcrème is de hydratatie van de huid. Deze crèmes bevatten in hoofdzaak actieve bestanddelen die deshydratatie voorkomen en de veerkracht van het weefsel beschermen door het ondersteunen van de productie van elastine en collageen. De huidcellen hernieuwen zich 's nachts en de nachtcrèmes kunnen deze hernieuwing een steuntje in de rug geven.

Nachtcrèmes worden aangebracht na het ontschminken en het reinigen van de huid. Wanneer de huid proper en goed afgedroogd is, brengt men de nachtcrème aan via cirkelvormige bewegingen, zonder daarbij de halsstreek te vergeten. Men raadt aan van regelmatig van nachtcrème te veranderen (zeker bij anti-rimpelcrèmes) omdat de huid beetje bij beetje gewend raakt aan de crème en de actieve werking op de lange duur vermindert. Mensen met een vette huid kunnen 's nachts een dagcrème gebruiken, maar het omgekeerde geldt niet, want de dagcrèmes bevatten UV-filters en nachtcrèmes niet. De bescherming tegen de zon zou met een nachtcrème dus onvoldoende zijn.


Relax

Of de rimpels zullen verminderen door het dagelijks gebruik van een nachtcrème zul je moeten afwachten. Nochtans is het reinigen van de huid en het aanbrengen van een nachtcrème op zich al een vorm van massage die de huid soepeler maakt. 's Avonds enkele minuutjes tijd besteden aan jezelf stelt je ook in staat te breken met de kleine of grote stressmomenten van overdag. Een weldadige nachtrust en de bestede zorg, zullen ervoor zorgen dat je de volgende ochtend met een gladdere en herstelde huid ontwaakt, klaar om een nieuwe dag te beginnen. Het bewijs vormen de sinds kort opduikende nachtcrèmes met de nadruk op relaxatie : ze ruiken lekker, voelen fris aan en zorgen voor een lekker gevoel. Een beetje ontspanning en relaxatie kan iedereen wel gebruiken, niet?

Zoals altijd spelen ook tal van andere randelementen een rol, die zelfs belangrijker is dan et aanbrengen van een nachtcrème : een goede hygiëne nastreven, gezond eten, het aandeel van groenten en fruit in het dagelijkse voedingspakket opschroeven, alcohol en tabak vermijden en voldoende lichaamsbeweging gaan minstens even efficiënt de veroudering van de huid tegen...


Julia Limbourg
© Vivat.be 2020