Wallen onder de ogen

Wallen onder de ogen? Alleen bij kinderen komen ze voor na een nacht te lang slapen. Wij, volwassenen, hebben het probleem meestal aan onszelf te wijten.


Kinderen die lang geslapen hebben, geen zin om het warme nest te verlaten, vervuld van de nachtelijke dromen, komen vaak uit bed met walletjes onder de ogen. Het duurt minstens een half uur voor ze de ogen weer goed kunnen openen. Maar nadat het ontbijt verorberd is, strijkt het gezicht stilaan glad, opgewekt, fonkelend, de nacht is ver weg.

Bij volwassenen, jong en minder jong, is het fenomeen van de gezwollen ogen in veel gevallen te wijten aan te korte nachten (te laat gaan slapen of slapeloosheid), aan tabak of alcoholgebruik, of simpel aan stress en alledaagse problemen. Je zit dan met echte koffers onder de ogen, die je verplichten in te grijpen of je er gewoon bij neer te leggen.

Contourlijnen en wallen

Je moet een onderscheid maken tussen contourlijnen en wallen. Beide fenomenen situeren zich op het niveau van het onderste ooglid. De huid is daar extreem fijn, vier keer fijner dan de rest van het gezicht. De contourlijnen, veelal erfelijk, zijn moeilijk te bestrijden. De lijnen kunnen van kleur veranderen, van geel naar violet en soms zelfs naar groen of blauw. Je kan ze echter wel camoufleren met anti-contourlijn crèmes. De oorzaak van de lijnen is een slechte bloedsomloop. Meestal gaat het om een oververkleuring van de huid onder het oog en alleen schmink kan dat verhelpen.

Wallen zijn eerder te wijten aan de leeftijd en komen voort uit een opstapeling van vet dat zich verzamelt onder het oog veroorzaakt door het losser worden van de huid. Wallen kunnen eveneens opduiken ten gevolge van het vasthouden van water, een teken van een slechte lymfatische doorstroming. Daarvoor kan je een verzorgende crème gebruiken.

De behandelingen

Veel van de actuele behandelingen pakken twee problemen in één keer aan. Het is aangeraden de crèmes al licht tikkend aan te brengen op het contour van het oog, vertrekkende aan de binnenkant van het oog, om te eindigen aan de buitenkant en dit zonder de oogleden zelf te behandelen, maar eerder de zalf aan te brengen op het niveau van het been van de oogkas, daar waar de huid minder fijn is. Je zal het beoogde resultaat behalen zonder irritatie.

Het ontschminken en het wassen van de huid voor het slapen gaan is onontbeerlijk als je opgezwollen ogen wilt vermijden. Personen die alle dagen last ondervinden van deze ongemakken, kunnen overgaan tot plastische chirurgie aan het onderste ooglid. Men maakt een insnijding vanaf de wimpers en dan wordt het opgestapelde vet weggenomen, daarna spant men de huid op en wordt de huid weer dichtgenaaid. Het resultaat is ongeveer na twee maanden zichtbaar, je ziet er dan minder moe en dus jonger uit.

Grootmoeders hulpmiddelen

Wie last heeft van opgezwollen ogen als gevolg van een slechte nachtrust, van overmatig alcohol- of tabakgebruik, door stress of vervuiling, kan een beroep doen op enkele aloude volksrecepten. 

  • Lauwe watten met kamille die je laat afkoelen op je ogen
  • Vochtige watten met korenbloem die je de dag voordien in een plastiek in de koelkast hebt gelegd
  • Ijsblokjes in een doek
  • Omgekeerde koude lepel die een dag in de koelkast heeft gelegen
  • Komkommerschijfjes.

Maar het belangrijkste is, zoals altijd, een gezond levensritme: goed slapen, goed hydrateren (veel water drinken en veel fruit en groenten eten) en stress en overmatig gebruik van alcohol, tabak en andere vervuilende stoffen vermijden.     









© Vivat.be 2020