Vivienne Westwood

Deze modeontwerpster brak door met de opkomst van de punk halfweg de jaren zeventig. Ze groeide in geen tijd uit de modegoeroe van een hele generatie jongeren. Na het einde van de punkperiode ontwierp ze zich in geen tijd een internationale reputatie bij elkaar en ook nu nog geldt ze als een alom gerespecteerde topontwerpster, die niet moet onderdoen voor haar mannelijke collega's. Portret van een rebelse "self-made woman".


Vivienne Westwood werd geboren in 1941 en studeerde af als onderwijzeres, niet meteen een aanzet tot een carrière in de modewereld. Vanaf 1970 ging ze evenwel aan de slag als modeontwerpster in een kledingzaak. Samen met impresario Malcolm McLaren stampte ze een winkeltje en kledinglijn uit de grond die een hele generatie jongeren zouden beïnvloeden. Kings Road 430 werd halfweg jaren zeventig een begrip. Alles begon toen Malcolm McLaren in 1975 een muziekgroepje ontdekte en onder zijn hoede nam. Hij doopte hen naar zijn winkel "Sex" de "Sex Pistols". De leden van de band waren al een tijdje vaste klanten van de winkel van Vivienne Westwood en Malcolm McLaren, en de fans zouden hun voorbeeld volgen.

De Sex Pistols groeiden in geen tijd uit tot de belangrijkste groep van de punkgeneratie en Vivienne Westwood werd de modeontwerpster die deze generatie kleedde. De aanstootgevende en extravagante ontwerpen met ruige taal ("Sex", "Destroy") en dito symbolen (hakenkruisen, anarchistische symbolen) gingen als zoete broodjes over de toonbank. Spijkerbroeken, hanenkammen en accessoires uit de wereld van SM, fetisjisme en bondage vervolledigden de stijl van Vivienne Westwood. De punkstijl was overigens een statement, een uiting van rebellie (anti-mode) met gescheurde kleren en materialen die niet onmiddellijk in de modewereld gebruikt werden (vinyl, latex, veiligheidsspelden, visnetkousen en -hemden, hevige kleuren, zware make-up).

De winkel van Vivienne Westwood op Kings Road bestaat nog steeds en bevindt zich nog steeds op hetzelfde adres. De typische ramen en de bekende klok boven de deur trekken nog steeds de aandacht van de voorbijgangers. In de winkel vind je enkel ontwerpen van Vivienne Westwood. De winkel veranderde intussen wel van naam en heet sindsdien "World's end".

Sinds de teloorgang van de punkbeweging in de jaren '80 heeft Vivienne Westwood natuurlijk niet stilgezeten. Ze bleef even rebels als tevoren en groeide uit tot één van de meest creatieve ontwerpers in de wereld. In 1981 kwam ze naar buiten met de "Pirate Collection" en twee jaar later was ze de eerste Britse ontwerper sinds Mary Quant die in Parijs haar collectie kon tonen. Eind jaren '80 behoorde ze volgens de modebijbel "Women's Wear Daily" tot de zes beste ontwerpers ter wereld (ze was de enige vrouw in het lijstje). Begin jaren negentig ontwierp ze ook een modelijn voor mannen en ze heeft ook al een geurtje op de markt gebracht (Libertine).


Sinds 1984 gaf ze trouwens ook les aan leerlingen van modescholen. Momenteel is ze een alom gerespecteerde topontwerpster en heeft ze haar turbulente levensstijl van tijdens de punkperiode achter de rug gelaten. Ze is dan ook al de zestig voorbij.

Website over Vivienne Westwood


Paul Willems

© Vivat.be 2020