Verzorg je haren tijdens de koude wintermaanden


Droge, koude winters kunnen een echte ramp zijn voor je haardos. Zowel de centrale verwarming binnen als de droge kou buiten maken het haar stug, breekbaar en droog. Tijd voor drastische preventiemaatregelen!

 


 

Wassen en conditionen

Gebruik om te beginnen ’s winters een zachte shampoo en vergeet na het wassen de conditioner niet. Dit helpt ook tegen statische elektriciteit in het haar, waardoor je kapsel er op koude dagen heel springerig kan uitzien. Heb je er toch last van, verdeel dan wat haarlak over een haarborstel en ga ermee door je haren. Een klassieke kapperstruc! Gebruik bij het wassen geen heet water, maar lauwwarm. 

Spoel na het wassen de haren na onder koud water. De haarschubben sluiten zich dan en het vocht dat zich op dat moment in het haar bevindt, blijft erin opgesloten. 

Zorg ervoor dat alle restjes shampoo en conditioner uit het haar verdwenen zijn. Op handdoekdroog haar kun je daarna nog een verzorging aanbrengen. 

Stylen en drogen

Probeer stylen en brushen tot een minimum te beperken. Een stijltang gebruiken is telkens tenslotte een regelrechte moordaanslag op je haren. En die worden al genoeg op de proef gesteld door de winterse omstandigheden... Kun je het toch niet laten, gebruik dan op voorhand een haarmasker of conditioner die je niet uit hoeft te wassen. Zet de haardroger op de koude stand: het drogen duurt dan weliswaar een tikje langer, maar je haren raken veel minder beschadigd. 

Hulpmiddeltjes

Ga nooit met natte haren buiten als het vriest, ze breken dan gewoon af.  Een muts of pet beschermen hoofd en haar tegen de kou. Maar draag de pet niet de hele dag door, anders gaan de talgklieren in overdrive en loop je voor je het weet met vet haar. 

Het kleuren van de haren is ook een zware belasting voor onze haardos. Probeer drie maanden te wachten tussen elke kleuring, of kies voor een natuurlijk kleuringsproduct. Kappers hebben tegenwoordig zelfs voor blonde mèches een natuurlijk alternatief. 

Zijn je haren er ondanks alle preventiemaatregelen abominabel aan toe, probeer dan eens dit wondermaskertje: mix een handvol aardbeien met een eetlepel azijn en een handvol rozemarijn. Breng aan op hoofd en haren, laat 20 minuten intrekken. Was daarna de haren zoals hierboven beschreven. 

Ellen Wielandt

 

© Vivat.be 2020