Valentine Donck brengt modieuze biokleding

Sobere en sprankelende kleuren die elkaar afwisselen. Hippe modelletjes die je naar believen met elkaar kan combineren. Designer Valentine Donck biedt haar trendy biokleding aan in boetieks in België en Zwitserland.
 

Valentine Donck zoekt haar inspiratie in de natuur. Zo bedrukt ze haar stoffen vaak op haast onherkenbare manier met varens en kersenbloesem. Voor de uitvoering gaat haar voorkeur uit naar een wonderzachte en uiterst vrouwelijke stof: soepel en elegant vallende zijde.


De creaties van Valentine Donck staan in het teken van respect voor het milieu en de mens. Met elke collectie groeit de keuze aan bijzondere stoffen. Pionier Alkena is de belangrijkste leverancier van biologische en ethisch verantwoorde zijde. Deze Zwitserse coöperatieve verkoopt natuurlijke en biologische stoffen sinds 1978. Het produceert de zijde in de Chinese provincie Sichuan met boeren die resoluut op biologische teelt zijn overgestapt. Alkena hanteert hierbij zeer strikte normen, onder meer qua verfstoffen. Die moeten vrij zijn van chemische stoffen en zware metalen.

Valentine werkt inmiddels ook samen met alpacafokkers uit Jilata, in Bolivia. Alpaca's zijn een soort lama's. Van hun hoogwaardige wol worden pull-overs gemaakt. De boeren die ze op kleine schaal fokken, ontvangen gegarandeerd een eerlijk loon (volgens de principes van de fairtrade).

Zowel Alkena als Jilata respecteren dus de mensenrechten en de belangrijkste internationale arbeidsovereenkomsten. De stukken die Valentine afneemt worden ter plaatse vervaardigd. Op die manier blijft de toegevoegde waarde voor een groot deel in het land van herkomst.

En dat maakt ook gedeeltelijk de ecologische voetafdruk goed, die moeilijk te rijmen valt met onnodig (vervuilend) transport vanuit exotische oorden. "De afname vanuit het buitenland is gedeeltelijk een compromiskeuze", aldus de designer, die maar al te goed bewust is van dit pijnpunt. "We kozen voor China omdat daar een eeuwenoude zijdetraditie bestaat, een knowhow die je moeilijk elders terugvindt. En een partner als Alkena is ertoe bereid te leveren aan een kleine fabrikant als ikzelf, wat van de meeste coöperatieven niet gezegd kan worden."

Valentine Donck is sinds haar jeugd begaan met de natuur. In 1995 studeerde ze af als landbouwingenieur. Samen met haar man nam ze een biologische boerderij over. Tegelijkertijd volgde ze een designeropleiding. Sinds 2008 worden haar modieuze, natuurvriendelijke collecties in zo'n 15 boetieks in België (o.a. in Brussel) en Zwitserland verkocht.

Je vindt de collecties en de verkooppunten hier terug:

www.valentinedonck.com


Foto: valentinedonck.com

© Vivat.be 2020