Stijlvol shoppen met een zelfgeknoopte furoshiki

Sinds wegwerpzakjes uit de supermarkt worden geweerd door ze betalend te maken, trekken we meer en meer naar de winkel gewapend met isothermische zakken, plooiboxen en andere linnen draagtassen. Nu kan je daar ook een stijlvol alternatief uit Japan aan toevoegen: furoshiki. Of hoe klassiek weer hypermodern wordt. 

Furoshiki is de aan origami verwante Japanse kunst van het vouwen en knopen van vierkante lappen stof (45 tot 120 cm breed) om ze als draagtas te gebruiken of om geschenken in te pakken. De hedendaagse vouwstoffen worden in uiteenlopende materies vervaardigd, zoals zijde, katoen, viscose en nylon. Vaak dragen ze prints met traditionele motieven. 


De techniek - van wat in onze contreien ook wel eens 'wrapagami' wordt genoemd - dateert niet van gisteren. De oudste afbeeldingen zouden dateren uit het Naratijdperk (8ste eeuw) en vouwdoeken voorstellen, gebruikt om kleding op het hoofd te transporteren. De opkomst van de plastic zakken verdrong de furoshiki uit het straatbeeld. Vandaag trachten de Japanse overheid en groene beweging uit milieu-overwegingen de traditionele vouwcultuur terug in de belangstelling te brengen. Door er een hedendaagse, modebewuste draai aan te geven. Hip, maar relevant!

Even googlen volstaat om filmpjes en websites terug te vinden die je leren hoe je in een handomdraai een foulard omtovert in een heuse boodschappen- of reistas. Het knopen verschilt naargelang je verkiest je tas in de hand te dragen, op de rug of met een riem om de schouder.

Zin om je shopallure te pimpen à la Japonaise? Neem alvast een kijkje in de kleurvolle catalogus op

furoshiki.com


Foto: furoshiki.com

© Vivat.be 2020