Pilates voor sterke spieren en een goede lichaamshouding

Pilates is een soort fitness die je een juiste lichaamshouding geeft, een soepele rug, een vrijere ademhaling en sterke en soepele spieren. Het bestaat uit meer dan 500 oefeningen op mat of apparaten. Sommige zijn geïnspireerd op dans of yoga.


De discipline werd uitgevonden door de trainer Joseph Pilates (1880-1967). Tijdens de eerste wereldoorlog paste hij zijn methode toe op bedlegerige patiënten in de ziekenboeg. Zo ontwikkelde hij apparaten zoals de Reformer, Cadillac, Stability Chair, …

Joseph Pilates legde de nadruk op centriciteit, concentratie, controle, precisie, ademhaling en vloeiende bewegingen. Deze 6 principes zijn nog altijd van toepassing.

Je krijgt door deze manier sterke buikspieren, onderrug-, bekken- en bilspieren. Pilates geeft je ook een beter figuur, langere en soepelere spieren en soepele gewrichten, een betere lichaamshouding, balans en beweeglijkheid, verhoogde fysieke en mentale weerstand, minder stress en vermoeidheid en een verhoogd zelfvertrouwen. Bovendien is Pilates ook aanbevolen voor revalidatie.

Pilates vind je tegenwoordig een beetje overal, zowel in privéstudio’s als in grote sportcentra. Een Pilates Trainer heeft wel een degelijke opleiding en ervaring nodig. Hij moet een grondige kennis hebben over zowel anatomie als de opbouw en uitvoering van de Pilatesmethode.

Enig nadeel van de methode: de privélessen op de apparaten zijn duur, maar de oefeningen op mat zijn voor iedereen toeganklijk.

Meer info?

www.pilatesworks.be
,
www.esdpilates.be
,
www.thepilatesstudio.be

Mélody De Visscher

© Vivat.be 2020