Permanente maquillage: maquillage of tatoeage?

In onze samenleving waarin alles snel moet gaan zijn vrouwen zonder ophouden op zoek naar oplossingen die hen in staat stellen om tijd te winnen. Maquillage, die vele vrouwen onontbeerlijk vinden, is in die zin een echte post van tijdverlies. Andere vrouwen zien absoluut geen steek zonder hun bril of lenzen en kampen daarom soms met problemen om zich snel deftig te maquilleren.


De onhandigen tenslotte, die het rechteroog steeds heel goed maquilleren maar systematisch het linkeroog verprutsen, hebben eveneens het recht om goed gemaquilleerd door het leven te gaan. De permanente maquillage kan heel wat problemen oplossen.

Permanente maquillage ontstond zo'n vijftien jaar geleden in de Verenigde Staten en werd lang onder de noemer tatoeage gekwalificeerd. Maar al snel bereikte permanente maquillage een onafhankelijke positie en wordt nu als een aparte discipline beschouwd. Nochtans is het principe hetzelfde.

Dermografie ('huidschrift') is een procédé van huidpigmentatie. De techniek wordt gebruikt in schoonheidsinstituten om een aantrekkelijkere mond te creëren, ogen beter te laten uitkomen (net als eyeliner) of de wenkbrauwen te accentueren. De techniek laat ook toe om kleine foutjes te herstellen die het gevolg zijn van een chirurgische ingreep aan het gelaat. Er wordt vanzelfsprekend gebruik gemaakt van steriele instrumenten en er komt slechts weinig pijn bij kijken. Naargelang het huidtype kan de permanente maquillage 3 of vijf jaar meegaan. Specialisten in esthetiek zoals dermatologen voegen hieraan toe dat deze beperking tot 3 à 5 jaar ideaal is omdat de smaken evolueren met de leeftijd en de mode.

Er komen slechts weinig risico's aan te pas, maar het is toch niet onbelangrijk deze in overweging te nemen. De twee belangrijkste nevenwerkingen omvatten een allergische reactie op de pigmenten (je kan best op voorhand een aantal tests laten doen) en labiale herpes (koortsblaasjes). Je kan namelijk labiale herpes hebben zonder dat deze zich manifesteert. Door het tatoeëren van de mondomtrek kan de ziekte ontwaken en de herpes uitbreken. Een journalistiek onderzoek dat in Zwitserland werd uitgevoerd door TSR bracht aan het licht dat bepaalde schoonheidsinstituten aanvaard hebben van een naevus (moedervlek) te herkleuren. Nochtans zijn dergelijke schoonheidsvlekken enorm gevoelig en kunnen tot huidkanker leiden. Een ander ongemak betreft mensen die zich lang geleden lieten tatoeëren : de pigmenten of de kleuren vervagen. Op een arm is dat niet zo erg, maar op een ooglid moet dat bijgewerkt worden...maar wat als men er genoeg van heeft?

Natuurlijk is de behendigheid en bekwaamheid van de persoon die de permanente maquillage zal aanbrengen ook een factor waar men rekening mee moet houden. Je kan best de prijzen vergelijken, een sessie bijwonen waarbij iemand anders dezelfde behandeling ondergaat en de competenties van de schoonheidsspecialist(e) of de werkgever nagaan : bestaat er een dossier over hen? Beschikken ze over een adequate verzekering in geval van verwikkelingen? Gebruiken ze lokale verdoving? Gebruiken ze steriele instrumenten? Kennen ze de samenstelling en de origine van de pigmenten? Maken ze een tekening voor ze met het echte werk beginnen? Voorkomen is beter dan genezen, want herstellingen via lasertechnieken leveren niet altijd succes op en kosten nog meer...


Julia Limbourg









© Vivat.be 2020