Ouderdomsvlekken

Met de jaren treden door de huidveroudering kleine huidverkleuringen op. De melaninewerking in de huid raakt verstoord en hierdoor ontstaan kleine bruine vlekjes, de zogenaamde ouderdomsvlekken. Deze vlekken zijn voor een groot stuk het gevolg van blootstelling van de huid aan de zonnestralen. Vooral op handen, aangezicht en rug doet er zich een concentratie van deze ouderdomsvlekken voor. Mannen en vrouwen zijn gelijk in het aanschijn van de zon en beide geslachten krijgen dus af te rekenen met deze vlekken.


Deze ouderdomsvlekken mag men niet verwarren met sproeten of schoonheidsvlekjes, die vanaf de kindertijd opduiken. Wat er ook van zij, al deze vlekken moeten, ongeacht hun naam, in de gaten gehouden worden. Indien ze een opgezwollen of onregelmatig uitzicht krijgen of op korte tijd vergroten in omvang (meer dan 1,5 cm) kan je best een dermatoloog raadplegen om er zeker van te zijn dat deze veranderende vlekken niet tot een kanker zullen evolueren (melanoom).


Behandeling

Schoonheidsinstituten en in cosmetica gespecialiseerde handelszaken puilen uit van de 'wondermiddeltjes' tegen dit soort van esthetische probleempjes. Meestal gaat het om producten die een depigmentatie (ontkleuring) zouden uitlokken. Nochtans moet je beseffen dat tot op vandaag nog geen enkele zalf de vlekjes heeft doen verdwijnen. Het is daarentegen al voorgekomen dat zalfjes om de huid bleker te maken die men in Afrika en Azië verkoopt het omgekeerde effect bereikten : de bruine vlek werd witter dan de rest van de huid door een te sterke depigmentatie. Deze producten worden in het algemeen niet verkocht in Europa en de Verenigde Staten omdat ze verboden bestanddelen bevatten. Een groot aantal huidziekten in Afrika spruiten voort uit het gebruik van dergelijke producten. Best snel vergeten dus!

Een andere, zwaardere behandeling bestaat erin de huidvlekjes te elimineren door het lokale gebruik van vloeibaar stikstof of koolzuursneeuw ('droog ijs'). Als je weet dat deze technieken ook gebruikt worden om wratten weg te branden, begrijp je natuurlijk onmiddellijk dat ze door een dermatoloog moeten aangewend worden. Een dermatoloog kan het wegbranden doseren om te vermijden dat er littekens ontstaan. Vasculaire lasers lijken op dit ogenblik de beste manier om snel van de vlekken verlost te zijn.


Preventie

Eigenlijk onnodig om te zeggen dat de beste preventie erin bestaat van zich niet bloot te stellen aan de zon. Maar het is natuurlijk zo dat de huidige mode niet echt aanzet om eruit te zien als een aspirine en daarenboven is het feit dat je het hele jaar door gebruind rondloopt ook een statussymbool, het getuigt van een geslaagd leven. Het volstaat in dit geval van te zien hoe onze politici, zowel mannen als vrouwen, zich naar Senegal reppen alvorens zich in de kiescampagne te storten!

Om tot een verzoening te komen tussen je 'look' en je gezondheid valt het aan te raden het hele jaar door een zonnecrème te gebruiken met een hoge beschermingsfactor of een sunblock. Niets houd je trouwens tegen om zelfbruinende crèmes te gebruiken om een mooie teint te krijgen.

Als je de zon opzoekt vergeet dan je hoed niet. Een model met brede randen zal tegelijk je gezicht, hals en schouders beschermen. Wat de handen betreft is het wat moeilijk om handschoenen op het strand te dragen! In dat geval zal een sunblock het zaakje wel klaren. Draag verder een zonnebril en bescherm ook je lippen tegen de zon.

Tenslotte zul je zelf ook wel beseffen dat ook de voeding een invloed heeft op de elasticiteit en gezondheid van je huid, net als op de gezondheid van de rest van je lichaam. De vitamines A (wortelen) en E (noten, zowel de vruchtjes als de olie) staan erom bekend dat ze bij uitstek goed zijn voor de huid, maar eigenlijk dragen alle soorten groeten en fruit bij tot een goede gezondheid. Drink ook veel water, want dat is toch wel de basis voor een goede hydratatie.


Julia Limbourg








© Vivat.be 2020