Mag je blij zijn met een vette huid?

Het is niet omdat de meeste vrouwen graag stralen in gezelschap dat ze het ook leuk vinden om te glanzen. Een vette huid wordt meestal ervaren als een vloek die met alle mogelijke middelen bestreden moet worden. Een vette huid heeft nochtans zijn voordelen.


Bijna 40% van de vrouwen heeft last van een vette T-zone: de huid van voorhoofd, neus, kin en soms ook de kaken zijn vet door een overmatige talgafscheiding.
Deze overmatige talgafscheiding vormt letterlijk een schild op de huid. Voordeel is dat deze beter beschermd tegen kou, hitte, temperatuurverschillen en wind. Ze beschermd zelfs tegen sommige aggressieve bestanddelen in cosmetica, die bij andere huidtypes allergie of eczema kunnen veroorzaken.
De hydrolipidische film op de huid,  samengesteld uit talg en water, zorgt ervoor dat de huid niet gaat trekken, bijvoorbeeld als het buiten extreem koud is.
Omdat de vette huid beter gehydrateerd is, kan ze beter tegen uitdroging en wordt ze minder vlug oud. Tekenen van veroudering zullen dus veel minder snel verschijnen bij een vette huid.

De vette huid vermijden of verzorgen?

Je kunt niet vechten tegen élke factor die aan de basis ligt van een vette huid. Je moet je neerleggen bij erfelijkheid, net als bij hormonale storingen. Omgevingsfactoren kun je daarentegen wél een beetje in de hand houden, net als slechte gewoonten. Wanneer je ‘s avonds je make-up niet verwijdert, of je doet dit met koud water, speel je de vette huid in de kaart. Ook het gebruik van oliehoudende of te rijke make-up maakt de huid vetter. Een slecht gereinigde huid produceert immers sowieso meer talg!
Omdat het teveel aan talg de poriën vergroot, kunnen er makkelijker onzuiverheden in die dan weer kunnen gaan ontsteken, met als resultaat puistjes en zwarte puntjes. Het is dus belangrijk de huid goed te reinigen en een speciale lotion of een zuiverend masker te gebruiken. Gebruik ook een milde scrub.
Om een blinkende huid te vermijden kun je eventueel je heil zoeken bij matterende dagcrèmes. En vergeet vooral geen poeder te gebruiken!

Philippine Campener

© Vivat.be 2020