Last van uitslag na een scheerbeurt?

Wie zich dagelijks scheert moet er de nodige tijd voor vrijmaken. Na de scheerbeurt kan je last krijgen van uitslag, pijnlijke rode plekken. Om pijn te vermijden en esthetische redenen een aantal tips...


Welk apparaat je ook gebruikt om je te scheren, doe dit steeds voor de maaltijd. De spijsvertering zorgt er immers voor dat je bloedvaten uitzetten en dit verhoogt het risico op snijwondes. Je kan best je huid regelmatig behandelen (1 à 2 keer per week) met reinigende producten die dode huidcellen verwijderen en verhinderen dat je ingegroeide baardharen krijgt. Als je een geïrriteerde of gevoelige huid hebt, kan je best voor het slapengaan een hydraterende crème aanbrengen.


Als je een veiligheidsscheermes gebruikt ('een zogenaamde gilette')

  • Maak je baard soepeler door te scheren na het douchen of baden. Gebruik anders warm water om je baard te versoepelen. Scheer je dus nooit met koud water.
  • Kies voor scheerschuim die tegelijkertijd het haar verzacht en de huid hydrateert of kies anders voor een crème (zware baard en gevoelige huid), een gel (gevoelige huid) of een gewone scheerschuim (gemakkelijk en goedkoop), die je met de hand of beter nog met de scheerkwast kunt aanbrengen.
  • Hou je scheermes een tijdje onder warm water
  • Scheer altijd eerst met de haargroei mee en pas daarna tegen de haargroei in ('uitscheren')
  • Scheer pas op het einde de bovenlip en de zones waar de baardgroei het meest hardnekkig is ; was je na afloop met koud water en wrijf je even droog met de handen.
  • Breng een verzachtende balsem aan (neutraal en zonder alcohol)


Als je een elektrisch scheerapparaat gebruikt

  • Een elektrisch scheerapparaat mag je natuurlijk enkel gebruiken op een droge huid en tegen de haargroei in. Scheer eerst de gevoelige zones om te vermijden dat je door een verhit apparaat meer risico loopt op uitslag.


Aftershave

Gebruik geen aftershave waar alcohol in zit of je kan het uitschreeuwen ! Vermijd ook van parfum of eau de toilette op je aangezicht aan te brengen. De huidige aftershaves hebben als voornaamste missie de huidporiën te ontsmetten en te doen sluiten, en dit begeleid van een delicaat geurtje. Lotions zijn vooral geschikt voor een vette huid, terwijl balsems (met weinig of geen alcohol) vooral voor een droge of gevoelige huid bestemd zijn.


Philippe Allard

© Vivat.be 2020