Last van droge huid in de wintermaanden?

Naast de klassieke verkoudheid in de wintermaanden is uitdroging van de huid een vaak voorkomend kwaaltje en dit niet alleen omwille van het schrale weer. De centrale verwarming zorgt ervoor dat binnenshuis een relatief laag vochtgehalte in de lucht ontstaat en dit is nefast voor het vetlaagje op onze huid. +In de wintermaanden heeft je huid dus nood aan extra verzorging om uitdroging te voorkomen.


Voorkomen is beter dan genezen:

  • Vaak douchen is heerlijk in de zomer maar het is beter dit in de winter tot een paar keer per week te beperken. In de winter herstelt de huid zich namelijk trager dan in de zomer. Ook niet te veel zeep en shampoo gebruiken, want die verminderen het vetlaagje van de huid telkens een beetje. Een paar keer per week douchen vormt geen enkel probleem, maar als je elke dag douchet kan dit negatieve gevolgen hebben voor je huid.

  • De verwarming niet continu op volle toeren laten draaien, want dat doet de vochtigheidsgraad zakken. Zelfs al ben je een beetje een koude kikker en hou je van een gezellig verwarmde huiskamer, probeer toch om een half uurtje per dag het raam open te zetten. Een goede verluchting vermindert de kans op bacteriën en zorgt voor voldoende vocht in de huiskamerlucht.


Wat als je toch last hebt van droge huid?

  • Gebruik douchecrèmes en zeep op basis van olie.
  • De droge huid zo vaak mogelijk insmeren met vettige crèmes.
  • De temperatuur van de douche een standje lager zetten zodat het overgebleven beschermlaagje zich langzaam kan herstellen.


Astrid Leyssens
© Vivat.be 2020