Je bruine teint behouden

Het is weer zover, de vakantieperiode is voorbij en het is opnieuw afwachten tot volgend jaar. Je huid heeft overvloedig genoten van de zon en het zonlicht, en je bent klaar om een stresserende of deprimerende terugkeer uit vakantie en de herfst te trotseren. Heb jij nooit het gevoel dat je bruine kleurtje reeds lijkt verdwenen te zijn de dag na je terugkeer uit vakantie? Hoe kun je deze verworvenheden van een (veel te korte) vakantie behouden en langer genieten van een mooi gebruinde huid?


Meerdere oplossingen zijn mogelijk, maar alles draait rond hetzelfde geheim : de huid hydrateren.

Reeds in het vliegtuig of in de wagen tijdens de terugreis wordt je huid op de proef gesteld door de lucht die vrijkomt door de airconditioning en droogt uit. Ideaal is van je huid in te smeren met een aftersunmilk of een goed hydraterende crème om deze uren in de wagen of het vliegtuig te trotseren. Een waterverstuiver zal ook een verschil uitmaken in geval van een sterk gevoel van uitdroging. Niet vergeten tijdens de eerste dagen na je thuiskomst de aftersunmilk te blijven gebruiken, want deze is onmisbaar voor de hydratatie van je huid en zal je bruine teint helpen behouden.

Nog in de categorie huidbescherming valt de volgende raadgeving : vermijd warme ligbaden en verkies een douche. Er bestaan producten die hydraterende oplossingen bieden.

Wat een peeling (gommen) betreft, dit wordt aangeraden vóór, tijdens en na je vakantie. Indien je niet op regelmatige basis een peeling uitvoert, kun je misschien beter één van de zachte producten, die voor een peeling bestaan, gebruiken om huidirritaties te vermijden, want zoals voor alles geldt : excessief gebruik kan schaden. Een agressieve peeling kan een onevenwicht creëren dat zich zal vertalen door de manifestatie van acné of een allergie. Indien je tijdens je vakantie het strand opzoekt zal het zand op zich al de taak van peelingproduct uitoefenen. Vergeet vervolgens niet de huid te hydrateren met een bodymilk.


Kunstgrepen om je kleur te behouden of te accentueren

Gedaan met de huidbehandeling, over naar de kunstgrepen : de kleding. Draag steeds lichte kleuren, vooral wit natuurlijk, maar ook heel wat andere kleuren kunnen een mooi contrast vormen met je mooi gebruinde huid. Hetzelfde geldt voor de maquillage. Pastelkleuren zullen voor het beste effect zorgen. Dagcrèmes, maquillagepoeders van het type "terre de soleil" en fonkelende rode lippenstift zullen je gelaat doen ophelderen.

Wat daarna? Niets aan te doen, de huid vernieuwt zich om de tien dagen en dus zal je bruine teint ondanks al je inspanningen steeds meer vervagen. Om deze teint nog wat langer te behouden kun je het zonnebaden nog een tijdje voortzetten (indien het weer het toestaat en je in de mogelijkheid verkeert) of de zonnebank gebruiken. Waarom niet opteren voor de zelfbruinende crèmes die je prachtige teint nog een beetje langer kunnen onderhouden?


Julia Limbourg
© Vivat.be 2020