Hoe kies je goede kinderschoenen?

Wist je dat kindervoeten anders zijn dan die van volwassenen? Dat is juist! Kindervoeten, ook al zien ze eruit als voeten van volwassenen, hebben niet dezelfde behoeften als voeten van volwassenen.

Bij de geboorte zijn de voeten van een zuigeling namelijk hoofdzakelijk gevormd uit kraakbeen en vet. De voetboog is nog in de groei en de botten, spieren en gewrichtsbanden zijn zeer kwetsbaar. Het kiezen van een paar schoentjes voor uw baby mag dus niet licht worden opgevat.

Helaas slagen met de ontwikkeling van de elektronische handel maar weinig ouders erin om geschikte schoenen voor hun kinderen te kiezen. Wilt u weten hoe u de juiste schoenen voor uw kind kiest? We zullen het je vertellen in de rest van dit artikel.

 

Op blote voeten is het best!

Alvorens te laten zien hoe je de juiste schoenen voor je kinderen kiest, is het belangrijk om het belang van blote voeten te benadrukken. Inderdaad, als er één ding is dat je moet weten, is het dat blote voeten het beste schoeisel zijn. Zolang uw kind nog niet loopt, is het belangrijk om hem of haar zo bloot mogelijk te laten lopen.

Er is niets beters dan het contact van de voetboog met de grond om de voetspieren te stimuleren. Hoe vrijer de voeten zijn, hoe meer de ligamenten en spieren zich ontwikkelen. Bovendien wordt de zintuiglijke informatie gemaximaliseerd wanneer de voeten in contact zijn met de grond. Dit helpt de baby om zijn houding aan te passen en zijn steun en evenwicht te verfijnen.

Als u schoentjes voor uw baby moet kiezen om hem tegen de zomerse kou te beschermen, kies dan voor heel zachte modellen en indien mogelijk van leer. Zo kunnen de voetjes van je engeltje ademen.

 

Kinderschoenen: het juiste materiaal kiezen

Vanaf de leeftijd van 2 jaar worden kinderen steeds zekerder in hun bewegingen. Ze lopen beter en hebben schoenen nodig die bij hun voeten passen. Een van de eerste criteria bij de keuze van een schoen is het materiaal.

Je kleine engel kan misschien met gemak lopen, maar zijn voeten groeien nog. Daarom is het belangrijk een materiaal te kiezen dat de schoen comfort en een lange levensduur biedt. Het materiaal dat de voorkeur geniet voor kinderschoenen is zacht leder. Ademend, zacht en gezond, het geeft steun aan de voeten van het kind.

 

Waar moet ik op letten bij kinderschoenen?

Omdat de voeten van uw kind kostbaar zijn, verdienen ze het in betere conditie te zijn. Alvorens uw keuze te maken, controleer eerst of:

  • De schoen is licht van gewicht;
  • De zool is bij de teen gebogen om een natuurlijke voetbeweging mogelijk te maken;
  • De zool is anti-slip om te voorkomen dat het kind valt;
  • De zool is dikker bij de hiel.

Aarzel ook niet om met uw vinger naar binnen te gaan om te controleren of er geen stiksels zijn die de voeten van uw kind kunnen irriteren.

 

Kinderschoenen: klittenband of veters?

Dit hangt af van de leeftijd van je kleine engel. Klittenband heeft het voordeel dat het zeer gemakkelijk te gebruiken is. Het is zo gemakkelijk aan te trekken dat het een nadeel wordt. Uw kind kan het gemakkelijk openen. Daarom is het voor peuters het beste om schoenen met veters te gebruiken.

Dit type sluiting biedt voldoende steun aan de voet, die toch zacht en zeer soepel is. Het voorkomt dat het kind de schoenen zelf uittrekt. Anderzijds zijn klittenbandsluitingen geschikter voor meer zelfstandige kinderen die hun schoenen zelf kunnen aantrekken.

 

Hoe meet je schoenmaat kind?

Uw kind zal niet altijd in staat zijn u te vertellen wanneer een schoen past of niet past. De beste manier om dit te doen is om uw kind mee te nemen winkelen. Als je dat doet, vind je schoenen die bij haar voeten passen. Om dit te doen, gewoon:

  • Verwijder de valse zool uit de schoen;
  • Vraag uw kind zijn of haar voeten op de zool te zetten als het op de grond staat;
  • Controleer of er een ruimte van ongeveer 1 cm is tussen de langste teen en het uiteinde van de binnenzool, zodat de voet een beetje kan groeien.

En als de valse zool van de schoen niet loslaat, aarzel dan niet om hem de schoenen te laten dragen. U moet een wijsvinger op de achterkant van de hiel kunnen leggen als de schoenen passen. Je kunt ook zijn tenen in de schoen aanraken. Als u ziet dat hij zijn voeten naar de zijkant van de schoen duwt, is dat een teken dat zijn voeten strak staan.

© Vivat.be 2020