Hillary!

In de States is de verkiezingsstrijd volop aan de gang. Hillary Clinton dingt als vrouw mee naar het felbegeerde zitje in het Witte Huis. Maar is zij als vrouw in staat én geschikt om president van de Verenigde Staten te worden? Kan een vrouw zo’n enorme verantwoordelijkheid aan? 


Zou Hillary wel au sérieux worden genomen door andere wereldleiders? Of zou men haar bijvoorbeeld ontzien? En wat zijn haar troeven als vrouw - toen ze een traantje wegpinkte na een nederlaag, ging het bij de volgende stemming plots beter - en wat speelt in haar nadeel?

En dan is er nog het verleden van haar man Bill die tijdens zijn presidentschap uit de bocht ging met Monica Lewinsky en zo zijn termijn bezoedelde met een schandaal dat keer op keer wordt opgerakeld. Is dit haar poging om dat voorgoed te doen vergeten? Of speelt het zelfs in haar voordeel (stand by your man)?

The winner takes it all

George W. Bush is de minst populaire Amerikaanse president aller tijden. Niet omdat hij ten oorlog trok maar wel om dat hij die verloor. En als er iets is wat Amerikanen hekelen, zijn het wel losers. De VS is de machtigste natie ter wereld geworden door hun winnaars op handen te dragen in een uiterst efficiente democratie met de beste grondwet aller tijden. Die grondwet werd meer dan 200 jaar geleden geschreven door een handvol goede denkers, na 7 dagen van meditatief gebed in eenzame afzondering.

Het oog van de media

Om de verkiezingen te winnen is het voor de twee strijdende presidentskandidaten erg belangrijk om de meerderheid van de publiek opinie te vertolken op een overtuigende manier. Vandaar het belang van een onbesproken levenswandel. Het publiek moet kunnen vertrouwen op standvastigheid en op een duidelijk waardensysteem bij hun toekomstige president. Vandaar dat de kandidaten van nabij gevolgd worden door de media.

Het voordeel van de vrouw

 

Hilary draait al lang mee en heeft standvastigheid getoond. Vooral in het domein van de huwelijkse trouw heeft ze het als vrouw gemakkelijker. Als ze dezelfde carriere achter de rug had als man, had ze waarschijnlijk nooit aan de enorme attentie van het andere geslacht kunnen weerstaan. Dit is de reden waarom het grootste deel van de meest bekwame politieke leiders in de VS het nooit tot presidentskandidaat schopt, en waarom minder bekwame mannen als George W Bush toch gevraagd worden het ambt te bekleden.

Hillary tactics

Als democrate bespeelt Hilary de linker kant van de publiek opinie. Eerst gaat ze het binnen haar eigen partij moeten winnen van Obama. Belangrijk is daarvoor dat ze gezien wordt de steun te krijgen van de grote partijbonzen. Dat ze als gewezen first lady het reilen en zeilen achter de schermen kent, speelt hierbij in haar voordeel. Dat ze de sterke vrouw achter Bill Clinton was, geeft haar authoriteit. Dat ze daarbij gezien werd zijn overspel te vergeven, wekt de sympathie op bij het brede publiek. Het emotionele in haar retoriek, de weggepinkte traantjes incluis, worden door de linkerkant van Amerika -daar waar Hilary haar meerderheid zal moeten vinden- eerder als een teken van betrokkenheid gezien dan van zwakte.

Een unieke kans

Als Hilary het niet haalt zal Amerika nog lang op een vrouw moeten wachten met even goede papieren. Ze is doorwinterd, intelligent, gecultiveerd en vrouwelijk. Haar belangrijkste troef is het absolute dieptepunt in de populariteit van de republikeinen omdat zij de oorlog tegen terrorisme maar niet kunnen winnen.
Als internationaal gezicht kunnen de Amerikanen het niet beter treffen. Na de medogenloze Texaanse olie-boy, komt een mooie, begrijpende peettante goed van pas. Hilary geeft ons het gevoel dat we meetellen in het internationale spel van armoede en rijkdom, consumptie en milieu, oorlog en vrede maar vooral ook: in de bewaking van onze dierbaarste democratie. (Jeff Hoeyberghs)

    

© Vivat.be 2020