Herbruikbare luiers voor het milieu en je portemonnee!

Wegwerpluiers zijn heel duur en zorgen voor enorm veel CO2-uitstoot. Wasbare luiers, in tegendeel, zijn milieuvriendelijk en brengen een significante besparing op. Uitleg.

 


Wist je dat je per baby één ton luiers wegwerpt? In Vlaanderen wordt inderdaad 70.000 ton luiers verbrand of gestort. Dat kost jaarlijks zo'n 6 miljoen euro aan afvalophaling en –verwerking, en zorgt tevens voor enorm veel CO2-uitstoot.

Dat is het geval als je wegwerpluiers gebruikt. Er bestaat een milieuvriendelijk alternatief: de wasbare luiers. Je zal zeker denken dat het degoutant is en zeker niet praktisch. Wel, ouders die ze gebruiken, blijken echt tevreden. En wat ze motiveerde in de eerste plaats was misschien niet het milieuaspect, maar wel het financieël aspect. Want de besparing is niet klein!

Wegwerpluiers kosten per kind voor de hele luierperiode zo’n 1300 euro (de aankoop van de vuilniszakken inbegrepen.) Bij gebruik van wasbare luiers kan je al snel 400 à 500 euro besparen, inclusief waskosten. En als je goedkopere wasbare luiers verkiest, kan de besparing gemakkelijk tot 700 euro gaan!

De besparing is natuurlijk nog groter als je de luiers voor een tweede of derde kindje hergebruikt.

De nieuwe wasbare luiers zijn bovendien niet meer te vergelijken met de oude katoenen doeken van onze grootouders. De moderne versie heeft de vorm van een wegwerpluier en sluit met klittenband, knoopjes of lintjes. Last but not least: wasbare luiers zijn ook extra comfortabel voor de baby omdat ze geen chemische bestanddelen bevatten. Ze veroorzaken dus geen irritatie.

Meer info vind je op de volgende link.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020