Halotherapie

Halo- of zouttherapie ontlast astma, sinusitis, allergieën, stress, huidproblemen en nog veel andere kwalen. Je kan ervan genieten in echte of kunstmatige zoutgrotten in Oost-Europese landen. Sinds kort vind je ze ook in België.
 


Halotherapie verscheen in het begin van de 20e eeuw, toen dokters beseften dat de arbeiders van de zoutmijnen, in tegenstelling tot andere mijnwerkers, zelden ziek waren. Naar aanleiding van deze ontdekking werden wetenschappelijke onderzoeken gedaan.

De conclusie: de lucht die zoutmijnwerkers inademden, was ongelofelijk nuttig. Hij bleek zelf therapeutisch te zijn voor mensen die aan astma, sinusitis, allergieën, stress, nervositeit, vermoeidheid of andere vasculaire en dermatologische aandoeningen leidden. Eigenlijk verbetert deze lucht de algemene gezondheid en verhoogt hij de weerstand.

Na deze grote ontdekking werden zoutmijnen ook als behandelingscentra gebruikt. Sommigen van hen bestaan nog steeds. Later werden ook kunstmatige zoutgrotten aangelegd, in Rusland, Polen, Oekraïne, Roemenië ... en in België.

Bij ons vind je er eentje in Etterbeek, aan de Atrebatenstraat 40. De muren van de zoutgrot zijn van steenzout dat meer dan 250 miljoen jaar oud is! Een sessie duurt 45 minuten. Je hoeft gewoon op een stoel te zitten en te ontspannen om van de effecten van de halotherapie te genieten. In sommige gevallen wordt de halotherapie gekoppeld aan kleur- of muziektherapie.

Ten slotte is het ook mogelijk om dagelijks van halotherapie te genieten via een luchtzuiveringsinstallatie dat het beginsel van zoutgrotten herschept. De luchtreiniger SALIN, bijvoorbeeld, won verschillende prijzen.

Meer info?

www.grotte-de-sel.com

Melody De Visscher

Foto : Grotte-de-sel.com

© Vivat.be 2020