Gespleten haarpunten tegengaan

Vermijd gespleten haar, de splitsingen die zich voordoen op de haarpunten of de haarschacht. Moet men zich neerleggen bij een gewone knipbeurt om hieraan te verhelpen of bestaan er nog andere manieren om gespleten haarpunten tegen te gaan?


Haarsplitsingen zijn een gevolg van een verandering van de keratine waaruit haar bestaat door blootstelling aan de zon, een slecht gebruik van de haardroger, inadequate haarverzorgingsproducten, een onevenwichtige voeding en vooral de natuurlijke slijtage van te lange haarschachten. Gespleten haar is dus ook een natuurlijk fenomeen, want na verloop van tijd, waarbij de duur varieert van persoon tot persoon, krijgen haren af te rekenen met splitsingen en worden ze broos. Dit kan zich ook vrij hoog op de haarschacht voordoen en niet enkel aan de haarpunten.

Om de vorming van haarsplitsingen te voorkomen, moet men de keratine versterken. Vocht helpt de elasticiteit bewaren en proteïnen bevorderen de weerstand. Er wordt daarom aangeraden om één keer per week op het vochtige haar een haarcrème aan te brengen op basis van proteïnen, vitamines B en heilzame plantaardige oliën en dit liefst vóór het wassen van het haar met shampoo. Na het aanbrengen van de crème begin je het haar lok per lok te masseren, waarbij vooral de haarpunten de nodige aandacht verdienen. Hierna laat je het haar nog vijf minuten rusten onder een plastic kap of haarmuts.


De mogelijke behandelingen van gespleten haar

De meest radicale manier om af te rekenen met gespleten haar is natuurlijk een knipbeurt, waarbij je het haar afknipt of laat afknippen op ongeveer 2 à 3 cm boven de splitsing. Dit is een eenvoudige oplossing die je eveneens in staat stelt van look +te veranderen! Men raadt in dit geval aan om één keer per maand het kapsel op te frissen.

Verder is het aangeraden om steeds een zachte (licht schuimende) shampoo te gebruiken die de haren ontziet en om wekelijks een soort heilzaam oliebad te voorzien door op het hoofd of enkel de haren en haarpunten een lauw mengsel aan te brengen van zachte amandelolie (100 ml), graankiemolie (50 ml), eigeel van 2 eieren en een soeplepel sojalecithine in poedervorm. Het mengsel moet men eerst bedekken met een warm bord zodat het gedurende 45 à 60 minuten kan werken alvorens er je haar mee te wassen. Sommige mensen raden het gebruik aan van oliën op basis van rozehout en sandelhout.

Een andere oplossing kan liggen in het herstellen van de haren dankzij herstellende conditioners die vermijden dat de splitsingen zich doorzetten. Deze herstellende conditioners, samengesteld uit siliconen en heilzame agentia, verbeteren de toestand van de haarvezels door ze te omwikkelen met een beschermlaag. Dit genereert onmiddellijk effect maar deze zorgen moeten wel dagelijks herhaald worden. Het is dus geen miraculeuze noch definitieve oplossing.

Tenslotte hebben wij nog een remedie uit "grootmoeder's tijd" teruggevonden die er eenvoudigweg in bestaat van de droge haren in de mayonaise te dopen ("home made?"), dit eventjes te laten intrekken om vervolgens de shampoo ter hand te nemen. Wie wil kan het eens uitproberen...!


Philippine Campener
© Vivat.be 2020