De zon en bruinen: " fashion victims "

De tijd van de gepoederde hofdames, die beschermd door een soort paraplu tegen de schadelijke zonnestralen rondslenterden, is lang vervlogen. In die tijd zorgde de zon voor een sociale classificatie : een gebruinde huid kon enkel wijzen op de boerenstand. Enkel een blanke tint stond garant voor een hogere afkomst. Zij hoefden zich immers niet aan de zon bloot te stellen.


Het tij begon te keren in de 19de euw, toen
e medische wereld begon in te zien dat een verblijf in een sanatorium, aan de zee of in de bergen, gecombineerd met de open lucht of de zon onvermoede weldaden kon opleveren. Oude, bleke en lijdende zieken keerden genezen en gebruind terug. Vitamine D, dat rachitis voorkomt, wordt door de zon geleverd. De kust en de bergen werden hersteloorden en dit begunstigde de oprichting van thermen rond de eeuwwisseling (einde 19de - begin 20ste eeuw).


Tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw bezaten de meeste bedrijfsleiders een vakantieverblijf waar ze de overlast van de grote steden konden ontvluchten. Men zocht de zon op omwille van de therapeutische deugden. Sporten in open lucht werd een kunstvorm en men begon zich speciaal te kleden om het lichaam in staat te stellen van zich vrij te bewegen.

Het betaald verlof maakte dat iedereen kon profiteren van zon en vakantie. De zon werd een recht voor alle werknemers. Het betekende het begin van een nieuwe mode : bruinen, pootjebaden, zwempakken, bikini's... zonneslag.

Ook vandaag zorgt de zon dus nog steeds voor een sociale classificatie, maar dan een andere! Nu getuigt een gebruinde huid van het feit dat je over de middelen beschikt om te zonnen, uitstapjes te maken, op reis te gaan, in open lucht te sporten,...

Maar zal dit ook in de toekomst zo blijven? De zon is immers goed voor het menselijk lichaam, maar bakken in de zon en als een gekookte kreeft rondlopen is dit veel minder : momenteel weten we reeds dat maligne melanoma (huidkanker) kan veroorzaakt worden door een opeenvolging van een aantal zonneslagen die men tijdens de kindertijd oploopt.


Verbranding door de zon voorkomen

Zonneproducten beschermen nu veel beter. Twijfel ook niet om je in te smeren met een echte sunblock (vergeet ook het aangezicht en de handen niet omwille van de mogelijke vorming van ouderdomsvlekken). Men raadt aan van je om de twee uur opnieuw in te wrijven en ook telkens na een frisse duik in een zwembad of de zee. Je kan je ook best afdrogen na contact met water, omdat de waterdruppels als een vergrootglas kunnen werken (met verbranding als gevolg). De blootstelling aan de zon progressief opvoeren is een goede manier om zonneslagen te voorkomen : een halfuur tot een uur tijdens de eerste dagen. Een parasol zal het geleidelijk bruinen niet in de weg staan en zal je daarenboven beschermen tegen de schadelijke UVA-stralen (die verbranden). Vergeet ook niet dat zelfs als het bewolkt is de zon haar werk doet. Vermijd de heetste uren van de dag (tussen 11 en 15u kan je beter voor een siësta in de schaduw opteren!).

Verder kunnen ook geneesmiddelen een nefaste reactie veroorzaken. Sommige geneesmiddelen veroorzaken bijvoorbeeld zonneallergieën. Win daarom de nodige inlichtingen in bij de huisarts of lees eerst aandacht de bijsluiter voor je gaat zonnen. Tenslotte mag je ook de hydratatie van je lichaam niet veronachtzamen : drink voldoende water!


Julia Limbourg








© Vivat.be 2020