Bescherm je huid tegen de kou!

Je huid tegen de kou beschermen is geen overbodige luxe, want deze kan je huid beschadigen. Vooral het aangezicht en de handen vormen gevoelige plekken. Maar ook de rest van het lichaam mag men niet vergeten te beschermen.


De huid is bedekt door een beschermende laag waarvan de beschermende activiteit ongedaan kan worden gemaakt onder invloed van externe factoren zoals koude, wind, zon en temperatuurschommelingen. De huid droogt vervolgens uit, vooral op plaatsen waar minder talg in de huid gevormd wordt (handen, lippen).

Niet alleen natuurlijke agressors spelen hier een rol : de vervuiling en tabak begunstigen de aanmaak van vrije radicalen en beschadigen de huidcellen. De verstikte huid droogt uit. Men moet ook rekening houden met de effecten die het ouder worden meebrengt : hoe ouder men wordt, hoe meer de uitdroging zich accentueert.


Hydrateren als bescherming tegen de kou

Je lichaam bindt de strijd aan tegen de koude temperaturen. Om beter de lichaamswarmte op peil te houden, gaat de bloedsomloop zich vooral richten op de interne lichaamsorganen. De lichaamsdelen die zich aan het uiteinde bevinden (handen, voeten en aangezicht) krijgen het hierdoor harder te verduren. Ze worden kwetsbaar en het is dus nodig ze te hydrateren om uitdroging te vermijden. Anders riskeer je kloven en barsten op te lopen.

Hydratatie van de huid is een zeer belangrijke handeling om het vochtverlies tegen te gaan. De huid verliest immers overdag heel wat vocht door verdamping (zweten). Het menselijk lichaam bevat ongeveer 6,6 liter water en dit zorgt voor een soepele huid. We verliezen in het tijdsbestek van een dag ongeveer een halve liter water.


Mooie lippen

Je lippen dreigen het eerste slachtoffer van de kou te worden, want ze maken weinig talg aan. Men moet ze dus voldoende beschermen door regelmatig een hydraterend product aan te brengen. Barsten en kloven in de lippen kunnen eveneens wijzen op een tekort aan vitamine B2 (riboflavine). Deze vitamine B2 kan niet in het lichaam opgeslagen worden. Dit geldt trouwens voor elke vitamine B. Men moet dus dagelijks de nodige hoeveelheid opnemen langs de voeding of via supplementen. Deze vitamine kan vernietigd worden door het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Vrouwen die de pil nemen moeten dus extra opletten.

Gekloven lippen kunnen ook wijzen op een tekort aan essentiële vetzuren, die niet door het lichaam aangemaakt worden. Deze essentiële vetzuren treft men aan in sommige oliën (van vis, wilde ezel, zonnebloemen, olijven,...) en deze zorgen voor een soepele en elastische huid.

Zorg er tevens voor dat je niet te veel zout bij de maaltijd gebruikt. Zout heeft immers een deshydraterend effect op de lippen.


Draag zorg voor je handen

Zelfs bij zachte temperaturen krijgen je handen af te rekenen met externe agressors zoals detergenten en huishoudproducten. Het is dus allerminst aangewezen je handen daarnaast ook nog over te leveren aan de kou. Daarom is het nodig de handen voldoende en regelmatig te hydrateren om ze beter te beschermen.


Wanneer het kwaad is geschied

Als de huid trekt of uitdroogt en er verschijnen rode plekken, dan moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat de huid voldoende beschermd wordt, zodat ze zich kan herstellen. Sommige verzorgingsproducten kunnen de uiterlijke tekenen van de beschadiging door de kou doen verdwijnen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de rode plekken, die ook wel 'flush' genoemd worden.

Als je bij het naderen van de winter een prikkelend of trekkend gevoel in je aangezicht waarneemt, betekent dit dat je huid te droog is. Denk er ook aan dat hydratatie de basisverzorging vormt voor elke type huid, zowel vette als droge. +


Jiri Pragman +








© Vivat.be 2020