Beauty-patches, om de vermoeidheid van een dag hard werken weg te gommen

Oorspronkelijk vond je de patch alleen in de gezondheidszorg en het hospitaalwezen terug, maar stilaan wint hij terrein in de beautysector. Maar wat is zo’n patch nu precies?


Een patch is een zelfklevertje, samengesteld uit drie lagen: een buitenste,  waterbestendige laag; een middelste laag die de actieve ingrediënten bevat en een klevend gedeelte dat de ingrediënten doorlaat. Sommige patches zijn gelyofiliseerd: ze worden aangebracht op een zuivere en vochtige huid, zo blijven ze goed kleven. Ze zijn makkelijk te verwijderen. Beauty-patches worden maar voor korte tijd aangebracht.

Beauty-flash patches en anti-vermoeidheidspatches

De bestaande beautypatches zijn er vaak op gericht een instant stralende look te geven nadat onze huid de dagelijkse aanvallen van buitenaf heeft moeten doorstaan. Vermoeidheid, pollutie, computergebruik … dit laat allemaal zijn sporen na. Wallen en rimpels rond de ogen, een ongezonde teint.
De patches hebben een specifieke, lokale werking: onder de ogen om wallen te laten verdwijnen, op het voorhoofd om rimpels te vervlakken. De beauty-flash patches zijn voorgesneden: ze zitten boordevol gladmakende, ontzwellende, voedende en hydraterende bestanddelen. Ze geven een instant resultaat. Anti-vermoeidheidspatches zijn er dikwijls op gericht de ogen te ontzwellen, en hebben een liftend effect op de huid. 

Patches tegen puistjes en zwarte puntjes

Andere patches zijn dan weer werkzaam tegen zwarte puntjes en onzuiverheden of puistjes. Tegen zwarte puntjes breng je een patch aan op de te reinigen zone: na een kwartiertje zie je het effect. Tegen puistjes bestaan er kleine doorzichtige patches die je op het puistje zelf moet aanbrengen en die het puistje op enkele uren tijd laten verdwijnen. Het voordeel is dat je ze dag in dag uit kunt dragen zonder dat het opvalt.

Masker, gel, patch?

Andere producten, zoals gels die je in een dun laagje aanbrengt op het gelaat, worden niet langer ‘masker’ genoemd maar ‘patch’. Het principe is echter hetzelfde gebleven: het zijn wegwerpproducten die makkelijk aangebracht en weer verwijderd worden.

Lees altijd de voorschriften

Als je een gevoelige of sterk gerimpelde huid hebt, kan je last hebben van de kleefstof in de patches. Je moet ook altijd de tijd nauwkeurig in het oog houden: zwarte puntjes gaan niet massaal verdwijnen wanneer je de patch een uur langer laat zitten. Luister naar de aanbevelingen van de producent, want voor je het weet zit er een blauwe plek in het midden van je neus. 
 

Julia Limbourg

© Vivat.be 2020