Wil je geld besparen? Verkoop je auto!

Een auto kost veel geld. Naast de aankoop moet je de verzekering, de belastingen, de brandstof, het onderhoud en nog veel meer betalen, ... dat is gemiddeld 3752 euro per jaar. Voor velen onder ons is dat te veel. Wil je wat sparen? Dan weet je wat je moet doen ... .In 2011 werden meer dan 565.000 nieuwe auto's geregistreerd in België. Dat is ruim 18.000 meer dan in 2010. Dat betekent dat er momenteel 5,407 miljoen auto's rondrijden in het land. Met andere woorden: meer dan één Belg op twee bezit een auto! Ondanks deze verrassende cijfers klagen we steeds over de crisis en de opwarming van de aarde. Hebben we het nog niet door dat de wagen opgeven zowel goed is voor het milieu als voor onze portefeuille?

Leven zonder auto is bijvoorbeeld een pak minder zorgen. Dan ben je af van onderhoud, reparaties, technische controle, verkeers- en parkeerboetes, ... en spaar je gemiddeld 3752 euro per jaar! Kiezen voor een alternatief vervoermiddel is ook genieten van verschillende voordelen zoals ecocheques en belastingverminderingen. Een voorbeeld: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beloont de Brusselaars die de nummerplaat van hun wagen opgeven. In ruil krijgen ze, onder andere, een abonnement op het openbaar vervoer of een fietspremie van 505 euro.

Zonder auto leven is tegenwoordig ook praktischer. Voordien kon je je overal verplaatsen met de auto, maar vandaag rijd je een kwartier rond om een parkeerplaats te vinden en verspil je je tijd in de dagelijkse files. Met het openbaar vervoer of met de fiets heb je die problemen niet.

Nog een stimulans om je auto aan de kant te zetten: je gezondheid. Herinner je je die tijd waar je geen rijbewijs had? Dan had je die overige kilo's ook niet. Door elke dag te fietsen, te wandelen of zelfs te rolschaatsen train je niet alleen je spieren maar ook je hart, zodat je uiteindelijk langer leeft.

Een kwestie van organisatie

Als je net als 65 % van de Brusselaars de wagen gebruikt voor korte trajecten van minder dan 5 kilometer, neem dan de fiets! Het is aangetoond dat dit het snelste vervoermiddel is in de stad. Zie je dat niet zitten, door bijvoorbeeld de regen? Wees gerust: een fietser wordt er eigenlijk in minder dan 8 % van z'n trajecten mee geconfronteerd.

Werk je ver van je huis? Dan kan je kiezen voor een treinabonnement. Je zal ontdekken dat een boek of de krant lezen, op je smartphone surfen of naar muziek luisteren terwijl je naar je werk reist een heerlijke manier is om je dag te beginnen.

Je kan ook verschillende vervoermiddelen combineren. Zo kan je naar het treinstation of de bushalte wandelen of fietsen. Als je voor een tweewieler kiest, dan kan je nog voor verschillende modellen opteren: er bestaan tegenwoordig elektrische fietsen, maar ook vouwfietsen die je gemakkelijk overal kan meenemen.

Bijna overtuigd... maar een auto met een grote koffer, dat is toch handig om te winkelen, niet? Eigenlijk laden dagelijkse fietsers hun boodschappen op bagagedragers die tot 30 kilogram aankunnen. Maar zo moedig moet je ook niet zijn: levering aan huis bestaat tegenwoordig ook!

Tot slot, als je echt niet zonder wagen kan leven, bestaat er nog een praktische én goedkope oplossing: carsharing en carpooling. Met Cambio kan je elke zaterdag een auto huren voor slechts 20 euro per maand.
Zie je: met een beetje organisatie geraak je overal en houd je je geld in je zak!

www.provelo.org

www.carsharing.be

www.carpool.be

www.cambio.be

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020