VLD pleit voor woonpremie in plaats van bedrijfswagen

Open VLD-volksvertegenwoordigster Carla Dejonghe ijvert voor een woonbonus als alternatief voor de bedrijfswagen.


 


Carla Dejonghe (Open VLD) pleitte in het Brussels parlement voor een woonpremie ter waarde van het voordeel van de bedrijfswagen. De werknemer zou de keuze krijgen tussen de woonpremie en de bedrijfswagen. "De woonbonus zou een (gedeeltelijke) oplossing kunnen zijn voor de mobiliteitsproblemen in en rond de grote steden; ook al omdat het mensen zou kunnen aansporen dichter bij hun werk te gaan wonen", stelt het parlementslid.

Volgens Dejonghe zou die woonbonus kunnen bestaan uit een tussenkomst in de hypothecaire lening, in de huur, in renovatiekosten en/of het milieuvriendelijk maken van de woning.
Het voorstel van de Open-VLD-politica sluit sterk aan bij de visie van de milieubeweging: om het aantal gereden kilometers (in het woon-werkverkeer) terug te dringen, is een goed locatiebeleid nodig. Enerzijds moeten bedrijven en kantoren op de plaatsen worden ingeplant die verplaatsingen van en naar het werk met openbaar vervoer mogelijk maken.

Een ‘minpunt’ is dat een ‘woonpremie’ in het verleden niet heeft gewerkt. Er werd nauwelijks op ingespeeld. Blijkbaar is er (veel) meer nodig om werknemers tot verhuizen aan te zetten. Het voorstel komt ook gelegen voor het debat over de verbreding of niet van de Brusselse Ring. Er rijden in de spits tot 50 % bedrijfswagens op de Brusselse ring. Indien deze mensen geen bedrijfswagen zouden hebben en kiezen voor een andere vervoersmiddel, dan zou dat tot 30 % minder woon-werkverkeer op de Brusselse ring opleveren.

© Vivat.be 2020