Tips Ecodriving
Ecodriving is een manier van autorijden waarbij er brandstof en CO2-uitstoot wordt bespaard. Met de volgende tips zorg je dus voor het milieu én je portefeuille.
Rij bij een constante snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling. Een voorbeeld: 70 km/u in de vijfde versnelling. Schakel ook tijdig naar een hogere versnelling en doe dat bij een toerental dat bij voorkeur lager is dan 2500 toeren. Volg de verkeersstroom en anticipeer altijd op wat voor je gebeurt. Hou voldoende afstand ten opzichte van je voorligger om te vermijden dat je sterk moet remmen wanneer hij remt.
Laat tijdig gas los wanneer je een kruispunt of een verkeerslicht nadert. De brandstoftoevoer naar de motor wordt onderbroken en het verbruik is 0,0 liter. Dit onderbreken is mogelijk omdat de motor dan via de wielen wordt aangedreven, en de motor zichzelf dus niet ‘draaiende’ hoeft te houden, zoals dat bij stationair draaien of ‘in neutraal rijden’ wel het geval is.
Rem op de motor: laat hierbij de motor zo lang mogelijk in dezelfde versnelling zonder de koppeling in te drukken. De meeste moderne motoren sluiten automatisch de brandstoftoevoer af zodra je het gaspedaal loslaat. Schakel dan terug net boven de 1000 toeren/min.
Rij niet te snel! Boven de 100 km/u is de snelheid de bepalende factor voor het brandstofverbruik.
Verlies de bandenspanning niet uit het oog. Te weinig spanning veroorzaakt meer brandstofverbruik. De banden gaan ook sneller slijten.
Maak verstandig gebruik van de boordapparatuur. Schakel de airco alleen aan als het echt warm wordt in de auto. Laat geen raam open bij een hoge snelheid, want dat geeft tot 5 % meer brandstofverbruik. Met airco is het eigenlijk nog meer: 10 tot 25 %.
Vermijd overbodig gewicht. Hou de koffer leeg, verwijder bagagerekken, fietsdragers (20 tot 30 % meer brandstof) en skiboxen (10 % meer) als je ze niet gebruikt.
Zet de motor ook af bij korte stops, zoals bij een openstaande brug, bij een spoorwegovergang, in de file, wanneer je iemand afhaalt, enzvoort. Start je weer, doe dit dan zonder gas te geven.
Wil je een opleiding volgen ?
Hiervoor zijn er verschillende bedrijven die cursussen op maat aanbieden. In de meeste gevallen gaat het om halve dag stage met eerst een rit in het verkeer, daarna een gedeelte theorie om nadien opnieuw een rit te maken in het verkeer.
Een andere mogelijkheid is het organiseren van een workshop of een evenement met simulatoren. Op een simulator wordt er dan een virtuele rit gemaakt in het verkeer. Ook hier is een combinatie met theorie mogelijk in de vorm van een workshop.
Onder meer volgende bedrijven bieden opleidingen aan: