Nieuwe trend: ecotuning

Je wagen tunen met opzichtige spoilers, sportvelgen en verlaagde schokdempers? Daar trek je je niks aan. Maar heb je ooit gedacht aan ecotuning? Met een paar technische snufjes onder de motorkap kan je het brandstofverbruik en dus de uitstoot van je wagen fel naar beneden halen.


Tuning maakt je wagen opvallender, maar kost handenvol geld. Nu bestaat er wel een nieuwe trend die dit idee misschien zal veranderen: ecotuning. Deze versie is niet zichtbaar voor het oog en bespaart je geld.

Hoezo? Via een paar technische snufjes onder de motorkap haal je het brandstofverbruik en dus de uitstoot van je wagen fel naar beneden. Een discrete en milieuvriendelijke tuning dus!

Hoe werkt het? Ecotuning is er in de vorm van een software die door een aantal Duitse technici werd vervaardigd. Deze zorgt dat de autospecifieke instellingen, zoals temperatuur, toerental en stand van het gaspedaal, worden geoptimaliseerd. Dit betekent dat de software bijvoorbeeld bepaalt hoeveel brandstof mag worden ingespoten en op welk tijdstip dat moet gebeuren.

Ecotuning wordt aangeboden voor voertuigen die over een dieselmotor en een boordcomputer beschikken vanaf bouwjaar 2002. De kostprijs? Een honderdtal euro.

Ecotuning komt bovendien vaker en vaker voor op nieuwe wagens. Denk maar aan de 'start-stop'-functie die stilaan tot het standaardpakket van verschillende merken behoort. Je motor slaat af bij stilstand en slaat automatisch weer aan bij vertrek en dit zorgt voor een lager verbruik doordat de motor niet nodeloos draait.
Verschillende auto's komen ook met een ecologisch gaspedaal dat tegendruk biedt aan de (zware) voet van overenthousiaste bestuurders en dus het verbruik doet dalen.

Meer info? Lees het dossier zuiniger rijden met ecotuning op Mobimix.

http://www.mobimix.be/inhoud/zuiniger-rijden-met-eco-tuning

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020