Hybride wagens, groener op weg

Van de hybride auto heb je waarschijnlijk al gehoord. Het is een auto die zowel met conventionele brandstof (benzine of diesel) rijdt als met zuinigere brandstof, zoals elektriciteit. Er zijn wel verschillende vormen van hybridisatie.


De bekendste hybride wagens zijn de Japanse Toyota Prius en verschillende Lexusmodellen (het premiummerk van Toyota). Deze auto's zijn zogenaamde 'full hybriden' omdat ze een echte mix zijn van voortbeweging via een conventionele verbrandingsmotor, zoals benzine, en van voortbeweging via een elektrische motor.

De wagen rijdt dankzij de elektrische motor, die dus geen CO2 uitstoot, tenzij de batterijen herladen moeten worden of meer macht nodig is. De thermische motor komt dan in werking.

Microhybridetechnologie

De zogenaamde microhybridetechnologie wordt gebruikt op wagens met een 'Start & Stop'-systeem, waarbij de motor stopt bij een halte van enkele seconden en dan opnieuw start. Met deze techniek spaar je wat brandstof en energie op. Veel meer doet het niet.

Milde hybride

De milde hybride heeft een elektromotor die niet alleen dient om de verbrandingsmotor te starten (zoals bij een microhybride), maar ook in staat is om de verbrandingsmotor te assisteren tijdens het wegrijden of het accelereren.

De meest voorkomende regeling is de terugwinning van energie. Bij het remmen is dit systeem in staat om de energie die dan vrijkomt, op te slaan in de batterij en later weer te gebruiken. Een besparing van 15 % op het brandstofverbruik is mogelijk.

Er bestaan tegenwoordig ook enkele wagens met zonnecellen op hun dak, die voldoende elektrische energie produceren om de airco te laten werken.

Plug-in hybride

De batterij van een plug-in hybride kan ook via het stopcontact worden opgeladen. Met dit type auto kan er een langere afstand op de elektromotoren worden afgelegd. Batterijen en verbrandingsmotor zijn beide aanwezig. Dit is echt een kruising tussen een elektrisch aangedreven auto en een hybride auto.

Deze technologie zal volgend jaar echt van start gaan. Testen werden eerder uitgevoerd op een Toyota Prius Hybride Plug-In en resultaten toonden aan dat het verbruik met zo'n 30 % verminderd was.

© Vivat.be 2020