Gsm voor senioren

Tegenwoordig vind je mobiele telefoons voor ouderen op de markt. Die hebben grotere toetsen, een vereenvoudigde menustructuur en enkele andere kenmerken die op deze doelgroep gericht is.
 


Motorola was een van de eersten die zich op deze markt lanceerde. Sindsdien hebben diverse fabrikanten, zoals Doro, Emporia of ITTM, ook hun eigen model ontworpen. En waarom niet? België telt 1,8 miljoen mensen van 65 jaar of ouder en dit percentage zal alleen maar toenemen in de komende jaren.

Wat is het verschil tussen een gewone gsm en eentje voor senioren? Wel, ouderen willen niets weten van internet, agenda's, spelletjes, camera's, enzovoort. Wat hen wel interesseert, is hun contacten kunnen opbellen en berichten schrijven en ontvangen. De fabrikanten hebben dus gekozen voor een vereenvoudigd menu, maar ook voor grote toetsen, en een groter scherm voor een groter lettertype.

Deze gsm’s beschikken nog over andere nuttige functies: ze zijn over het algemeen uitgerust met een noodknop. Als je op deze drukt, gaat de telefoon meerdere contacten oproepen (kinderen, kleinkinderen, huisarts, ...) via een cascadesysteem. Deze mobiele telefoons zijn ook ontworpen om niet te interfereren met hoorapparaten.

Een van de laatsten op de markt is de PhoneEasy 332 van het Zweedse bedrijf Doro. Deze gsm heeft bijvoorbeeld een sms-functie die je via een simpele druk op een knop opent. Hij heeft ook een versterkt geluid (+ 30 dB), en drie toetsen die je kan gebruiken om regelmatige contacten op te bellen. Er is ook een eenvoudige knop om het toetsenbord te sluiten en een ingebouwde zaklamp!

De Dorotoestellen vind je in speciaalzaken zoals Krëfel, Exellent, MediaMarkt, Photo Hall, Eurocenter, Saturn en Selexion. Verschillende dienstverleners (Liberale Mutualiteiten, Partena, Touring, Vlaams-neutrale ziekenfondsen, Medimut/Euromut, De Brailleliga en Lapperre) verkopen ze ook. Tot slot kan je hem ook kopen bij operator Mobistar.

Belgacom en Proximus werken samen met het Oostenrijkse Emporia Telecom, en er bestaan nog andere merken zoals ITTM, ITT of Fysica.

© Vivat.be 2020