Gestolen of verloren fiets? Vind hem terug op gevondenfietsen.be!

Dankzij verschillende zoekcriteria kan je op de website snel je fiets terugvinden. Gevondenfietsen.be bundelt alle gevonden fietsen in de Vlaamse gemeenten. Vanaf de maand juni zal ook het Brussels Gewest erbij komen.


Ben je je fiets kwijt? Misschien werd hij al teruggevonden.  Jaarlijks halen de politiediensten en gemeenten tienduizenden onbeheerde fietsen op.

Op gevondenfietsen.be kun je via verschillende zoekcriteria gemakkelijk je fiets terug te vinden. Je kan zoeken op gemeente (vaak worden ze teruggevonden in de buurt waar je hem verloor) en je vindt er ook een pagina met foto’s van alle teruggevonden fietsen die voldoen aan jouw omschrijving.

Let op: zodra een fiets teruggevonden is, heb je maar zes maanden de tijd om hem op te eisen. Zijn ze niet herkend, dan worden ze na deze periode automatisch eigendom van de gemeente. Ze worden dan ter beschikking gesteld van bijvoorbeeld scholen, studenten of OCMW’s.

Gevondenfietsen.be bestaat al sinds 2010 en is een initiatief van de provincie Antwerpen. Ondertussen bundelt de website de informatie uit alle Vlaamse provincies. Vanaf juni komt het Brussels Gewest er ook bij. Het is een initiatief van Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) in het kader van een brede actie tegen fietsdiefstallen in de hoofdstad.

Er volgt nog een hele waaier aan maatregelen tegen fietsdiefstallen, zoals voorzien in het Fietsplan 2010–2015 van het Brussels Gewest. Bruno De Lille benadrukt het belang van een goed slot en een correct gebruik ervan. De beste manier om een verloren of gestolen fiets terug te krijgen, is de fietsgravure. “Brusselaars kunnen daarom vanaf midden juni terecht in elk Fietspunt om hun fiets gratis te laten graveren", aldus De Lille.

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020