De Groene Ambulance

Leefmilieu Brussel heeft een ‘Groene Ambulance’, een speciale ambulance die de gezondheidsproblemen veroorzaakt door binnenluchtvervuiling aanpakt.

 


Als een arts vermoedt dat een gezondheidsprobleem verband houdt met binnenluchtvervuiling in de woning van de patiënt, kan hij een interventie van de Groene Ambulance aanvragen. Deze behoort tot de RCIB (Regionale Cel voor Interventie bij Binnenluchtvervuiling).

Wat gebeurt er? Een team analisten en een sociaal verpleegster komen dan aan huis om chemische en biologische monsters te nemen.  Ze stellen je ook een heleboel vragen over je levenswijze.

Heb je een allergie? Chronische hoofdpijn? Concentratieproblemen? Voel je je regelmatig misselijk? En brengen geneesmiddelen geen oplossing? Het zijn enkele symptomen van binnenluchtvervuiling. Er volgt een analyse met specifieke adviezen.

Als de situatie zorgwekkend is kan de sociaal verpleegster de hulp inroepen van bevoegde autoriteiten (OCMW, gemeentediensten, Gewestelijke Wooninspectiedienst, …).

Een jaar later neemt de cel opnieuw contact op met de arts en zijn patiënt om de gezondheidstoestand te evalueren.

In februari 2000 startte Leefmilieu Brussel samen met het WIV (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid) en FARES (Fonds voor Ademhalingsaandoeningen) de Regionale Cel voor Interventie bij Binnenluchtvervuiling (RCIB) op. Deze dienst is alleen voor inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer info?

www.leefmilieubrussel.be

© Vivat.be 2020