Carpoolen, waarom niet?

Waarom zou je alleen in de auto zitten als je met een collega kan pendelen? Een auto delen is goed voor het milieu en je portefeuille. Het is ook een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten.
 


Volgens

www.carpool.be
is dit transportmiddel economisch, ecologisch en evident! De website geeft je trouwens alle voordelen die je eruit kan halen.

Over besparingen gesproken: een kilometer met de wagen kost al gauw 0,30 euro. Er is niet alleen de brandstof waarmee je moet rekening houden, maar ook het onderhoud van de wagen, de slijtage van de wagen, ... Als je op 25 km van je werk woont, dan leg je op jaarbasis ongeveer 11.000 km af. Dit kost je dus zo’n 3300 euro per jaar.

Als chauffeur kan je een of meerdere passagiers meenemen. Carpool.be adviseert 0,07 euro per kilometer te vragen. Indien je een passagier meeneemt (en je woont op 25 km van het werk), dan ontvang je hiervoor op jaarbasis al 770 euro.

Als passagier kost je wagen niets meer. Je hoeft dus slechts de vergoeding te betalen: 770 euro. Dit is voor jou een winst van 2530 euro per jaar.

Je kan er ook voor kiezen om elke week af te wisselen tussen chauffeur en passagier: dan wordt de jaarlijkse kost gewoon in twee gedeeld.

Door te carpoolen lever je ook een belangrijke bijdrage aan het milieu.

De gemiddelde CO2-uitstoot van een wagen bedraagt 323g/km. Dit is de directe uitstoot (verbranding brandstof) en de indirecte (raffinage, transport brandstof, ...). Indien je 25 km van je werk woont, dan ben je verantwoordelijk voor een uitstoot van 3,5 ton CO2 per jaar.

Een ander voordeel is dat samenrijden gewoon gezellig is. Je kan ’s ochtends rustig wakker worden door te keuvelen met je carpoolpartners. En ’s avonds kan je in de wagen rustig stoom aflaten en je roddels, frustraties en successen delen met je medepassagiers. Eens je thuis bent, is de knop omgedraaid en ben je een gezellige huisgenoot!

Als je 's morgens liever niet spreekt, kan je ook rustig enkele dossiers doornemen, op je laptop werken, de krant of een boek lezen!

Op

www.carpool.be
kan je ook je economische, fiscale en ecologische voordelen berekenen.

Maar het hoogtepunt van de website is dat je andere carpoolers kan vinden! Je hoeft je je daarvoor enkel gratis te registreren. Dan krijg je toegang tot de database van carpoolers op zoek naar automobilisten of passagiers die aan je criteria voldoen (tijd, plaats van vertrek en aankomst)!

Je kan ook lid worden van de groep Togethertowork - carpoolen op Facebook.

© Vivat.be 2020