Ben jij een ecotoerist?

Je kan naar de andere kant van de wereld trekken, in een betonnen hotel slapen, pizza en frietjes eten en je niks aantrekken van de lokale cultuur en de fauna en de flora en tevreden naar België terugkomen. Je kan het ook helemaal omgekeerd doen. En jezelf een ecotoerist noemen.


Toerisme is in volle expansie, maar de opbrengst ervan is dikwijls oneerlijk verdeeld. Een groot deel van de gastvrije ontwikkelingslanden geniet helemaal niet van deze vruchtbare inkomsten. Vaak zijn fauna en flora helemaal niet beschermd en leren de toeristen helemaal niks van de lokale cultuur.

Je kan wel op een alternatieve manier reizen en voor ecotoerisme kiezen. Ecotoerisme baseert zich op 3 steunpunten: verantwoordelijkheid op economisch en  sociaal vlak en op milieugebied.

Hoe werkt het precies? Bijvoorbeeld, in plaats van een hotel via een touroperator te boeken, kies je beter voor een lokale uitbater. Als je een uitstap met gids boekt, kies je dan ook bij voorkeur voor een lokale gids. Ter plaatse koop je zoveel mogelijk handgemaakte en lokale producten, enzovoort. Zo ondersteun je de lokale economie.

Op sociaal vlak is er ook veel te doen. Als je voor een klein hotel van een lokale uitbater kiest, of beter een gastenhuis, krijg je ook de gelegenheid om de mensen en hun levenswijze te leren kennen. Door deze manier krijg je ook de kans om hun eten te proeven. In een groot hotel gebeurt dat maar zelden! Daar heb je altijd keuze tussen pizza's, pasta, hamburgers en andere Europese of Amerikaanse maaltijden.

Voor je vertrek vraag je best informatie over de lokale tradities en gewoontes om eventueel offensief gedrag te vermijden. Zo leer je bijvoorbeeld dat de vrouwen in een moskee een sjaal moeten dragen, dat je in verschillende landen beter vraagt of je mensen kan fotograferen, dat je op bepaalde plaatsen een lange broek moet dragen, dat je in bepaalde landen op restaurant altijd een fooi moet geven, enzovoort.

Informeer je ook over de lokale wetten en straffen om geen strafbare feiten te plegen. In sommige landen kan je op de markt schelpen of diertjes kopen die echter helemaal verboden zijn.
Verantwoordelijkheid geldt ook voor de toeristische activiteiten. Respecteer ook de lokale kunst, archeologie en cultuur.

Ecotoerisme betekent bovendien natuurlijk het milieu beschermen. Koop geen producten die dieren of planten in gevaar brengen. Als je een uitstap maakt, denk er dan ook aan geen papier of andere vuilnis achter te laten.

Wil je meer info ontvangen over ecotoerisme? Dan kan je terecht bij Tourisme Autrement, een organisatie die als doel heeft ecotoerisme te promoten.

Contact : Rue Louis Hap 16 1060 Brussels - +322/646.66.51 - Mail : info@tourisme-autrement.be -

www.tourisme-autrement.be









© Vivat.be 2020