'Hiriko': een elektrische 'opvouwbare' wagen

Hiriko klinkt Japans, maar het is eigenlijk het Spaans woord voor 'stedelijk'.
De wagen vormt inderdaad een toekomstige oplossing voor mobiliteitsproblemen in onze steden. Waarom? Omdat hij 100% elektrisch is, geen CO2 uitstoot en zelfs opplooibaar is, zodat je eenvoudig kan parkeren.


De Hiriko onderscheidt zich van klassieke elektrische wagens op een groot aantal punten. Eerst en vooral biedt hij maar twee zitplaatsen, die achter elkaar staan, net als op een brommer. Z'n 4 wielen kunnen 360 graden draaien en hij beschikt over een multifunctioneel stuurwiel dat geïnspireerd is door de Formule 1! Oh ja, en het instappen gebeurt door het windscherm omhoog te klappen. 

De Spaanse wagen is bovendien 'opplooibaar' zodat je eenvoudig kan parkeren. De Hiriko krimpt dan van 2,5m tot 1,5m.
De lithium-ionbatterijen zorgen voor 120 km autonomie en opladen gebeurt in slechts 12 minuten. De Hiriko haalt een topsnelheid van 60 km /uur. Deze kan je ook elektronisch regelen op basis van de snelheidsbeperkingen. En de prijs van deze originele stadswagen? Zo'n 12 500 euro.

Binnenkort in Brussel?

De Hiriko werd reeds voorgesteld aan José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, als reactie op het eventueel verbod van benzinewagens in de stadscentra. De elektrische auto zal operationeel zijn in 2013. Verschillende steden, zoals Berlijn, Barcelona, San Francisco of Hongkong, werden al veroverd door het concept. En Brussel? "De gesprekken zijn nog gaande", aldus Gorka Espiau, vertegenwoordiger van het consortium dat Hiriko maakte. Net als met Parijs, Londen, Amsterdam, Genève, Boston, Dubai en Abu Dhabi.

Hiriko zou een perfecte wagen vormen voor carsharingdiensten tussen Brussel-Zuid, de luchthaven en de Europese wijk.

www.hiriko.com

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020