Europese petitiecampagne voor de invoering van 30 km/u

Op 5 december is het startschot gegeven van een nieuw Europees Burgerinitiatief. Door op een jaar tijd één miljoen handtekeningen te verzamelen, willen 40 organisaties uit alle hoeken van Europa ervoor zorgen dat de EU-commissie een snelheidsbeperking van 30 km/u invoert als norm in woonwijken en -straten.


Een grotere verkeersveiligheid, in het bijzonder voor kwetsbare weggebruikers, rustiger straten en een betere leefbaarheid zijn volgens de organisaties de positieve gevolgen van de invoering van 30 km/u.

De Europese Commissie kondigde reeds in 1987 aan dat het een wettelijke procedure zou starten om snelheidsbeperkingen in te voeren, maar er is sindsdien niets gebeurd. Volgens tegenstanders hoorde dit domein niet tot de Europese bevoegdheden. Uit een juridisch onderzoek, dat nodig was om het Burgerinitiatief te aanvaarden, blijkt nu echter dat de EU wel degelijk het juiste beleidsniveau is om snelheidbeperkingen als norm in te voeren.

In België wordt de petitie getrokken door o.a. het Netwerk Duurzame Mobiliteit en het platform ‘Ville 30’. Daarvan zijn verschillende milieu- en mobiliteitsorganisaties lid. Met diverse acties tijdens het jaar zullen ze trachten om in België de vooropgestelde 16.500 handtekeningen te halen.

De actie kan rekenen op de steun van verschillende Belgische Europarlementariërs. Onder meer Bart Staes, Kathleen Van Brempt, Said El Khadraouï en Isabelle Durant plaatsten hun handtekening al onder de petitie. Op 13 november 2013 zal duidelijk worden of de initiatiefnemers in hun opzet zullen geslaagd zijn.

De petitie ondertekenen kan viahttps:

//30kmh.eu/oct-web-public/signup.do
.

Melody De Visscher
 

 

© Vivat.be 2020