Zumba is hot!

De nieuwste hype in fitnessland heet zumba, en de kans is groot dat er ook achter uw hoek al lessen worden gegeven, want deze vrolijke rage breidt uit met rasse schreden.

 

 


Medio jaren negentig ontwikkelde de Colombiaanse fitnesstrainer voor celebrities Beto Perez een fitnessprogramma gebaseerd op de Latijnse ritmes van cumba, salsa, merengue en sambamuziek. Traditionele fitnesspasjes werden aangepast aan de snellere pulse, en de klanten van Perez waren er dol op. In 1999 bracht Perez het concept naar de USA, waar het werd gecommercialiseerd. Er werden dvd’s verkocht en instructeurs opgeleid, en niet veel later ging ook de rest van de wereld plat voor zumba.

Sportzalen overal ten lande barsten tegenwoordig uit hun voegen tijdens de zumbales, 200 deelnemers is geen uitzondering. Vrouwen, mannen en kinderen shaken in kleurrijke outfits op hypnotiserende ritmes, het lijkt een soort kruising tussen carnaval in Rio en een linedance. Het is een lust voor het oog én het lichaam.
Dankzij de opzwepende muziek en de vrolijke ambiance die er hangt gaat deze work-out als vanzelf. Doorzetten en zelfmotivering is niet eens meer aan de orde, zumba is fun! Maar het werkt ook echt. Doordat tragere en snelle ritmes mekaar afwisselen ontstaat een vorm van intervaltraining, zodat je vet verbrandt terwijl er ook op de spieren en de uithouding wordt gewerkt. Trainers van over de hele wereld kunnen terecht voor zumba-opleidingen in de Zumba Academie, een overkoepelend orgaan dat overal cursussen organiseert.
Sinds 2008 zijn er speciale workshops ‘zumba voor oudere volwassenen en voor mensen met een minder goede conditie’, en voor 2009 staat er een speciale opleiding ‘zumba for kids’ op het programma.

Een zumbales in uw buurt vindt u hier:

http://search.zumba.com/en/classes/international

Bekijk een stukje zumba op youtube, en misschien krijgt u ook zin!
http://www.youtube.com/watch?v=NZVIv5Wmlts

Ellen Wielandt

 

© Vivat.be 2020