Zuiveringszout, witte toverpoeder

Zuiveringszout of natriumbicarbonaat wordt regelmatig in recepten gebruikt als rijsmiddel (in plaats van bijvoorbeeld gist) maar wist je dat dit wit poeder nog honderden andere toepassingen heeft?
 


Zuiveringszout, met als chemische formule NaHCO3, is een witte poeder dat amper een paar euro's kost maar ontzettend veel problemen kan oplossen! Alle grootmoeders hebben het immers in hun kasten! Ze gebruiken zuiveringszout als bakpoeder maar ook als reinigings- en schoonheidsproduct en als geneesmiddel! Natriumbicarbonaat vervangt eigenlijk een groot aantal verschillende producten.

Een eeuwig oud product

Zuiveringszout werd reeds in het oude Egypte gebruikt voor persoonlijke hygiëne, glas te produceren en stoffen te kleuren. Het witte poeder was zelfs een ingrediënt voor mummificatie! Later in de 18e eeuw ontwikkelde een zekere Nicolas Le Blanc een methode om natriumbicarbonaat in grote hoeveelheden te produceren. Enige nadeel: z'n methode bevreed een grote hoeveelheid van giftige stoffen.

Tenslotte ontvond een Belg de juist formule om natriumbicarbonaat op een niet-vervuilende manier te produceren. Z'n naam was Ernest Solvay. Dankzij de chemicus kunnen we vandaag zeggen dat het witte poeder niet alleen natuurlijk maar vooral milieuvriendelijk is.

Honderden toepassingen

Zuiveringszout is deodorant. Het wordt daarom gebruikt om onaangename geurtjes uit de koelkast of vriezer, keuken, rubberen handschoenen, tapijten te verwijderen. Het is ook bijzonder effectief tegen tabakgeur en slechte adem!

Het witte poeder is ook waterontharderd. Daarom gebruik je het ook in je in bad voor een zachte huid en glanzend haar.

Zuiveringszout is bovendien een uitstekende reinigingsproduct! Het wordt gebruikt voor het reinigen van het hele huis, vanuit de keuken naar de slaapkamer via de badkamer en garage. Je kan ook aan het witte poeder denken voor het schrobben van heel vuil sportuitrusting, de kattenbak of nog je auto.

Verder is natriumcarbonaat een uitstekende bakpoeder. Het maakt luchtige omeletten, mooie chocoladetaarten en verbetert je muffins en andere gebakjes. Het verzacht ook het vlees en kookt peulvruchten veel sneller. Ten slotte maakt zuiveringszout wonderen in geval van indigestie, brandend maagzuur, koortslip, wratten, eczeem, vermoeide voeten, blaasontsteking en andere alledaagse kwalen. Het heeft honderden toepassingen, er zijn echter boeken er aan gewijd!

Je vindt zuiveringszout bij de apotheker, in een biowinkel of aan de supermarkt. Z'n prijs? Het is ontzettend goedkoop: amper 4 euro per kilo.

Melody De Visscher









© Vivat.be 2020