Zoekertjessite toegangelijk voor blinden

Internetgebruikers met een handicap kunnen naast de krant online lezen, bankieren en chatten sinds kort ook online handelen.

2dehands.be
is de eerste zoekertjessite die het Belgische AnySurfer-toegangelijkheidslabel mag voeren. De site behoort tot de 4% van de Belgische sites waarop blinden, slechtzienden en mensen met een functiebeperking vlot kunnen surfen.


Uit onderzoek van Anysurfer en de Katholieke Hogeschool Kempen blijkt dat 96% van de Belgische sites ontoegankelijk is voor mensen met een handicap, terwijl internet het leven van deze mensen juist eenvoudiger kan maken. Internetters met een functiebeperking moeten kunnen navigeren op een site zonder muis of monitor. Dit is alleen mogelijk als een website goed gestructureerd is met vlot invulbare formulieren, tekstalternatieven voor foto’s, hoge contrasten en betekenisvolle titels.

Online handelen zonder muis of monitor

Vraag- en aanbodsite

2dehands.be
heeft haar platform aangepast. De site voldoet nu aan alle voorwaarden om het kwaliteitslabel van Anysurfer te voeren. Iedereen met een visuele handicap is nu in staat zonder drempel zijn spullen online te kopen en verkopen. Over het AnySurferlabel zegt sitemanager van 2dehands.be Caroline Chausteur: "we zijn erg trots dat we een steentje bij kunnen dragen aan de zelfredzaamheid van personen met een handicap. Visueel gehandicapten kunnen prima internetten met hulpmiddelen zoals de brailleleesregel, die de tekst op het computerscherm in braille omzet, en het schermuitleesprogramma. Dat laatste biedt een alternatief voor de muisbediening". Roel van Gils van Anysurfer hoopt dat andere drukbezochte sites het voorbeeld van 2dehands.be zullen opvolgen zodat het internet nog toegangelijker wordt voor mensen met een functiebeperking.

AnySurfer is een kwaliteitslabel voor websites die voor iedereen toegankelijk zijn; ook voor mensen met een functiebeperking. De "Toegankelijkheidsmonitor 2007: 96% van de Belgische websites ontoegankelijk" vindt u online op de site van

AnySurfer
.

De gratis zoekertjessite 2dehands.be bestaat sinds 2000. Met meer dan 160.000 bezoekers per dag is de site uitgegroeid tot een van de populairste zoekertjessites van België. Meer dan 10.000 zoekertjes worden per dag geplaatst in verschillende afdelingen zoals auto’s, kleding, speelgoed, sieraden en immo. Kijk voor meer informatie op

www.2dehands.be

© Vivat.be 2020